Toneel: De Dokter

1 september 2022, 12:11 | Jeroen

Robert Icke wordt beschouwd als hét grote talent van het Britse toneel en is de komende jaren een van onze vaste huisregisseurs. Hij heeft een groot hart voor klassiek repertoire, dat hij op een persoonlijke en radicale manier bewerkt. Dat was eerder te zien in de voorstellingen Oedipus en Kinderen van Nora die hij speciaal voor ITA schreef en regisseerde. Ook nu weer maakt hij een eigentijdse bewerking van Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler.

De Dokter

Een meisje ligt op sterven in een ziekenhuiskamer. Een priester wil naar binnen, maar haar dokter staat het niet toe. Zo begint ook  Professor Bernhardi  uit 1912 van de Oostenrijkse toneelschrijver en huisarts Arthur Schnitzler, waar  De dokter  los op is gebaseerd. De joodse dokter Bernhardi is in Robert Ickes bewerking een vrouw geworden, Ruth Wolff.

Door het incident komt zij van buitenaf zo zwaar onder vuur te liggen dat het voortbestaan van haar ziekenhuis in het gedrang komt. Tegelijk maakt een collega van de zaak misbruik om een interne benoemingsprocedure naar zijn hand te zetten.

Raciale vooroordelen en hidden agendas: het maakt De dokter tot een thriller waarin botsende opvattingen over de manier waarop we onszelf en de wereld waarin wij vandaag leven zien een explosieve cocktail vormen.

Festival Nederlands Theater Festival

DE DOKTER 06 SEP ’22 T/M 16 SEP ’22
Duur 165 minuten, incl. pauze
Genre Theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels do 8, 15 sep

De voorstelling bevat stroboscopische effecten

In Gesprek vr 9, 16 sep

Voor kaarten en meer informatie check de website van het ITA

OVER NTF

Het Nederlands Theater Festival barst dit najaar weer los! Na ingetogen jaren zetten we de deuren wagenwijd open met de mooiste voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen. Ontdek een waaier aan verhalen op het podium, dwars door generaties en theatergenres, afkomstig uit de vele windstreken van Nederland en Vlaanderen. Naast de altijd weer spraakmakende selecties van de Nederlandse Toneeljury, Het TheaterFestival Vlaanderen en de Jury BNG Bank Theaterprijs, zullen vanaf dit jaar ook de genomineerden van de VSCD Mimeprijs de podia bestormen.Share |

Gerelateerde artikelen