Dans: Dawson - The Four Seasons

9 november 2022, 21:20 | Jeroen

Op donderdag 8 december gaat Dawson in première bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. In Dawson zijn twee choreografieën te zien van Associatie Artist David Dawson. Naast zijn werk The Four Seasons bevat het programma ook een nieuwe creatie van zijn hand: Legacy Variations. In dit decemberprogramma wordt belicht hoe David Dawson de klassieke-ballettechniek ingrijpend en op heel eigenzinnige wijze vernieuwt en verrijkt.

De band tussen Het Nationale Ballet en Dawson gaat terug tot 1995 toen hij als danser bij het gezelschap kwam. Al snel daarna profileerde de Brit zich echter als een van de meest interessante en vernieuwende choreografen van zijn generatie. In zijn complexe, altijd door menselijke gevoelens geïnspireerde choreografieën vraagt hij totale overgave van zijn dansers. Om zo hen én het publiek mee te kunnen voeren naar een andere, poëtische en tegelijkertijd virtuoze realiteit.

The Four Seasons

The Four Seasons, op Max Richters sferische herinterpretatie van Vivaldi’s De vier jaargetijden, werd bij de Nederlandse première, vorig jaar juni, enorm enthousiast ontvangen. In deze grootse, uitgesproken atletische choreografie voor zestien dansers onderzoekt Dawson de cycli van het leven. Het resultaat is een voortdurend veranderend schouwspel van vorm, kleur en licht waarin hij een brug slaat tussen heden, verleden en toekomst. De muziek wordt live uitgevoerd door Het Balletorkest met medewerking van de wereldberoemde violist Isabelle van Keulen.

Wereldpremière Legacy Variations

Naast de herneming van The Four Seasons creëert Dawson voor dit programma een nieuw ballet voor drie mannelijke dansers: Legacy Variations. De bekende Britse film- en theatercomponist Alex Baranowski schrijft speciaal voor de gelegenheid een nieuwe compositie. Dawson: “In elke nieuwe creatie probeer ik iets te onthullen van de menselijke geest. Ik ben altijd op zoek naar mijn perfecte werk, naar het werk dat mijn bestaan definieert, dat mij als artiest definieert. Het ballet dat me zegt dat ik niet beter kan maken.”

CREDITS

The Four Seasons
Choreografie
David Dawson
Muziek
Max Richter
Viool
Isabelle van Keulen

Legacy Variations
Choreografie
David Dawson
Muziek
Alex Baranowski (wereldpremière)

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Koen Kessels

Voorstellingen Dawson in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
Do. 8 (première), za. 10, zo. 11*, di. 13, do. 15 en vr. 16 december 2022

Aanvang 20.15 uur / *14.00 uur in de Grote Zaal

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:
- Standaard tussen €17,- en €57,-
- Korting met CJP | Stadspas | Jeugd t/m 16 jaar
- De adviesleeftijd voor deze voorstelling vanuit Nationale Opera & Ballet is 8+.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55.
Online kaarten bestellen via de website.

Fotograaf campagnebeeld: Marta Syrko
Dansers: Edo Wijnen en Riho SakamotoShare |

Gerelateerde artikelen