Festival: Opera Forward Festival (OFF)

1 februari 2023, 19:18 | Jeroen

Urgent, meeslepend en extravagant. Het Opera Forward Festival (OFF) van De Nationale Opera is een tegendraadse verkenning van nog onbekend terrein. Met grensverleggende muziektheaterproducties, verdiepende programma’s en nieuwe samenwerkingen zoekt OFF naar geluiden die binnen opera nog te weinig gehoord worden.

Ervaar het gesprek met vooruitstrevende en kritische stemmen over de toekomst van de kunstvorm. Met vier onderdelen – OPERAS, LABS, SOUNDS en TALKS – is OFF een viering van wat opera in essentie is: een versmelting van diverse kunsten tot een muziek-theatraal geheel.

Beeld: : Animal Farm © Marta Syrko

Centraal in het Opera Forward Festival 2023 staan drie grote voorstellingen:

ANIMAL FARM (Alexander Raskatov) – wereldpremière
Libretto Ian Burton
Regie Damiano Michieletto
Muzikale leiding Bassem Akiki
Met Gennady Bezzubenkov, Misha Kiria, Michael Gniffke, James Kryshak, Germán Olvera, Karl Laquit, Artem Krutko, Helena Rasker, Maya Gour, Elena Vassilieva, Holly Flack, Karl Laquit, Marcel Beekman, Francis van Broekhuizen en het Nederlands Kamerorkest.

Een muzikale bewerking van een satirische fabel. Animal Farm is een revolutionaire opera, naar George Orwells tijdloze roman over een mislukte bevrijdingsstrijd. De dystopische sfeer en de onrust van verschuivende wereldbeelden worden vertolkt in een nieuwe, extreme, onstuimige compositie.

Zeven voorstellingen van Animal Farm in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
Vr 3 (wereldpremière), zo 5*, wo 8, vr 10, zo 12*, di 14 en do 16 maart, 20:00 uur (*14:00 uur)
Compositieopdracht en coproductie van De Nationale Opera, Wiener Staatsoper en Teatro Massimo (Palermo) en de Finse Nationale Opera en Ballet (Helsinki)

PERLE NOIRE: MEDITATIONS FOR JOSÉPHINE (Tyshawn Sorey) – Europese première
Teksten Claudia Rankine
Regie Peter Sellars
Muzikale leiding Tyshawn Sorey
Met Julia Bullock en het International Contemporary Ensemble (ICE)

Een ongekend populaire artiest, burgerrechtenactivist én verzetsheld uit de twintigste eeuw. Perle Noire duikt in het leven en de worstelingen van het icoon Joséphine Baker – maar vanuit een hedendaags perspectief. De jazz-achtige composities en improvisaties bieden een meditatieve reflectie op haar leven.

Drie voorstellingen van Perle Noire: Meditations for Joséphine in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Do 9 (Europese première), za 11 en ma 13 maart, 20:00 uur.
Originele productie door Théatre du Châtelet (Parijs)

ÄNDERE DIE WELT! (diverse componisten) – wereldpremière
Muzikale leiding, co-creator, arrangeur en pianist Pedro Beriso
Regie Mart van Berckel
Met Sam Carl, Inna Demenkova, Claire Antoine, Michael Wilmering, Amara van der Elst en LUDWIG

Betekent verandering vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? We roepen ‘Ändere die Welt!’ (‘Verander de wereld!’), maar hoe doe je dat? Zangers van De Nationale Opera Studio en spoken-word-artiest Amara van der Elst leiden de toeschouwer door deze eigenzinnige voorstelling waarin bestaande, bekende muziek als een vernieuwende collage aan elkaar wordt geweven.

Twee voorstellingen van Ändere die Welt! in De Meervaart, Amsterdam
za 11 (wereldpremière), zo 12* maart, 20:15 uur (*16:00 uur)
Gevolgd door een nationale tournee: Haarlem (12 maart), Sittard (17 maart), Cuijk (24 maart), Zwolle (26 maart), Heerlen (28 maart), Deventer (30 maart) en Leiden (2 april)

De Nationale Opera, Nederlandse Reisopera en Opera Zuid presenteren samen met De Nationale Opera Studio Ändere die Welt!

LABS

Het Opera Forward Festival daagt de makers van de toekomst uit om opera naar hun eigen hand te zetten. Studenten van diverse kunstopleidingen laten zich inspireren door het genre en door elkaars ideeën en vakmanschap. Tijdens het festival beleef je hun onderzoek, en ontdekkingen in uiteenlopende vormen: de LABS.

SOUNDS
Hoe ziet de opera van de toekomst eruit, als we loskomen van conventies? Als we de ongeschreven regels loslaten? Als we de (voor)oordelen even vergeten? Hedendaagse kunstvormen en populaire cultuur moeten, zúllen samensmelten tot de opera van nu. Door een blik te richten op wat we nog niet kennen, zoeken we naar wat we in de toekomst kunnen. Wat OFF betreft is het tijd om een nieuwe dimensie binnen te treden – want dat is waar de opera van de toekomst zich bevindt.

TALKS

Opera is een genre dat kan bewegen, en dat beweging op gang kan brengen. Het Opera Forward Festival breekt met de regels, tradities en mores die eraan verbonden zijn. We gaan in gesprek over de kracht, maar ook over de (pijnlijke) blinde vlekken, de macht en de verantwoordelijkheid van het genre én het instituut.

Opera Forward Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet HOUTHOFF, Productiepartner Ammodo, Founding Partners Opera Forward Festival Fonds 21 en VandenEnde Foundation en Partner OFF Labs Prins Bernhard Cultuurfonds en Zabawas.Share |

Gerelateerde artikelen