Theater: A Little Life

13 september 2023, 21:30 | Jeroen

Vanaf 28 september brengt POM Benelux de recordbrekende theatervoorstelling van de bestseller Een Klein Leven van de Amerikaanse Hanya Yanagihara op West End naar de Nederlandse bioscopen. De Engelstalige versie – ook onder regie van Ivo van Hove – is live opgenomen in The Savoy Theatre en wordt met Engelse ondertiteling uitgebracht.

Verenigd Koninkrijk | 2023 | Regie: Ivo van Hove | Adaptatie: Koen Tachelet, Ivo van Hove en Hanya Yanagihara | Set, licht en video design: Jan Versweyveld | Met: James Norton, Nathalie Armin, Elliot Cowan, Luke Thompson, Omari Douglas, Zach Wyatt, Zubin Varla, Emilio Doorgasingh | Taal: Engels | Ondertiteling: Engels | Lengte: 220 minuten (met pauze) | Distributeur: POM Benelux

Over A Little Life

A Little Life volgt vier studievrienden in New York over een periode van meer dan dertig jaar: Willem, die de ambitie heeft acteur te worden, de getalenteerde en succesvolle architect Malcolm, de excentrieke kunstenaar JB en de teruggetrokken, raadselachtige advocaat Jude. Het verhaal is de geschiedenis van hun vriendschap, want ze blijven hun hele leven met elkaar verbonden, zelfs wanneer ambitie, verslaving en trots de groep uit elkaar dreigt te drijven. Vanwege hun liefde voor Jude en zijn geheimzinnige verleden, omgeven door een sluier van geheimzinnigheid blijven ze verbonden. Gaandeweg wordt duidelijk dat Jude kampt met een traumatisch verleden en realiseren de vrienden zich dat ze alleen door diepgaand begrip en grenzeloze liefde hun vriendschap met hem kunnen behouden. Hoe kun je iemand helpen die niet geholpen wil worden, terwijl je beseft dat je geen echte vriend bent als je níet probeert te helpen?

Over Ivo van Hove

Ivo van Hove (België, 1958) is een vooraanstaande theaterregisseur en sinds 2001 de artistiek directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Zijn carrière begon in 1981 met eigen producties, waarna hij achtereenvolgens leiding gaf aan verschillende gezelschappen, waaronder AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd. Ook was hij directeur van Het Zuidelijk Toneel (1990-2000) en het Holland Festival (1998-2004).

Zijn regies zijn wereldwijd vertoond, van Festival d’Avignon tot Broadway, en omvatten stukken van Shakespeare tot hedendaagse auteurs. Naast theater heeft Van Hove ook indrukwekkende opera-ensceneringen op zijn naam staan, van Wagner tot hedendaagse werken. Zijn werk wordt geregeld bekroond, waaronder met Obie Awards en de Johannes Vermeer Prijs.

In 2023 werd Van Hove onderscheiden als Commandeur in de Franse Orde van Kunsten en Letteren, een erkenning voor zijn buitengewone bijdrage aan de kunsten. Samen met Jan Versweyveld maakte hij in 2021 de veelgeprezen tentoonstelling “All About Theatre About Film” in Eye Amsterdam.Share |

Gerelateerde artikelen