Festival: Lieve Stad

10 februari 2024, 10:23 | Jeroen

Tijdens de zevende editie van festival Lieve Stad, van 20 tot en met 30 maart, brengen Internationaal Theater Amsterdam en Meervaart bijzondere makers samen, die vanuit diverse perspectieven de mentale staat van de stad verkennen. Het festival – een viering van theater, kunst en dialoog – weerspiegelt de dynamiek van de grootstedelijke omgeving, waarin de stad zelf een bron van inspiratie is.

De harde werkelijkheid en complexe thema’s van deze tijd hebben effect op onze mentale staat: we incasseren, reageren en passen ons aan. In de komende editie van Lieve Stad, presenteren we als tegengif voorstellingen waarin makers, voor wie thema’s als dekolonisatie, meerstemmigheid en meertaligheid vanzelfsprekend zijn, ons met een nieuwe blik naar onze mentale gesteldheid laten kijken.

Yassine Boussaid, directeur Meervaart: “Met Lieve Stad, verrijken wij de stad met prikkelende, inspirerende en liefdevolle producties. Producties die in twee belangrijke cultuurankers plaatsvinden én met een verdiepende contextprogrammering. We vieren niet alleen de successen tijdens dit festival, maar durven de stad te confronteren met wat er speelt. Van kleurrijke programma’s tot pittige thema’s. Zie Lieve Stad, als de barometer van onze stad voor makers en publiek!”

Lieve Stad, staat in het teken van ontmoetingen, zowel met elkaar als met de verschillende perspectieven die onze stad rijk is. Zo biedt het festival ruimte voor wrijving, confrontatie en opwindende ontmoetingen, maar ook heling en ontspanning.

HET PROGRAMMA

Tijdens Lieve Stad, presenteren ITA en Meervaart in beide theaters in totaal zestien programma’s en een uitgebreid contextprogramma.

De opening van Lieve Stad, wordt gecureerd door de broers Guillaume en Ghamte Schmidt (Patta en Bureau Punt). Zij selecteren makers en performers die in hun werk artistiek commentaar leveren op de verhouding tussen het individu en de veranderende stad Amsterdam. Onderdeel van dit programma is de voorstelling Osso, waarin de Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle de vraag stelt: ‘Hoe leef je je leven als familie op het moment dat je uit elkaar bent?’ Aan de hand van scherpe dialogen, kwetsbare songs en vurige bewegingen komen de structuren binnen een gezin met co-ouders bloot te liggen. Een ontroerend, grappig en confronterend familieportret, waarin niet de oplossing maar de poging centraal staat.

VLAG is een theatraal-muzikaal-beeldende voorstelling waarin Yousef Gnaoui (beter bekend als rapper en theatermaker Sef) onze ideeën over religie, spiritualiteit, geloven en leven, uit elkaar laat vallen en in een nieuw perspectief laat samensmelten: “We stevenen af op de grenzen van het kapitalisme en er is veel in de wereld wat anders moet. Ik heb de oplossingen niet, maar wil gedachten delen. Mensen bevragen. Het begint bij het besef dat het anders kan.”

In 233 ℃ van Rose Stories trekt de 31-jarige Jason in bij zijn onlangs gescheiden moeder. Jason heeft waanbeelden, die hij bezweert door ’s nachts luidkeels te zingen en spullen in de fik te steken. Voor hem is niets zo rustgevend als vuur. De hele buurt moet zich opeens verhouden tot Jason. 233℃ toont een gemeenschap in verwarring, eenzaam en doorgedraafd in individualisme, die een manier moet vinden om oprechte verbindingen aan te gaan en samen te leren leven.

In LOS van Roads, Theaterhuiskamer en Eiwerk bouwen twaalf spelers en drie muzikanten een paradijs. Een paradijs op aarde. Een overvloed aan liefde, groene oases, eten en drinken, livemuziek en vrijheid. Alles kan en alles mag. Iedereen is blij en gelukkig. Maar hoever reikt persoonlijke vrijheid en waar begint de grens van een ander?

Regisseur Pitcho Womba Konga dompelt ons samen met zijn multigedisciplineerde cast onder in een bad aan vragen in Fire Will Become Ashes, But Not Now – een mix van muziek, slam, beatbox, dans en theater. Wat betekent het om zwart te zijn? En wat bepaalt wie we zijn: het leven dat we vandaag leven of onze origine?

May Our Love Continue To Grow With Happiness and Peace is een expositie van de multidisciplinaire artiest Djuwa Mroivili over queerness, de sporen van een koloniaal verleden in de stad Amsterdam, en de relatie met haar vader. Ik Ontmoet Mij is een video-installatie van de lichaamstrainingen die Female Economy al meer dan 15 jaar aanbiedt aan migrantenvrouwen en -mannen. Deze installatie biedt een waardevolle en ontroerende kijk op de kracht van gemeenschap en inclusie. In de Living Library (i.s.m. OBA) lees je geen boeken, maar mensen die iets te zeggen hebben over mentale gesteldheid, realiteit en de veranderende stad.

Lieve Stad, vindt plaats van 20 tot en met 30 maart in ITA en Meervaart.
Het volledige programma is te vinden op: ita.nl/lievestad

FESTIVAL LIEVE STAD

Amsterdam is een stad met vele gezichten. Lieve Stad, – een viering van theater, kunst en dialoog – weerspiegelt de dynamiek van die grootstedelijke omgeving, waarin de stad zelf een bron van inspiratie is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee?

OVERZICHT LIEVE STAD, 2024
PROGRAMMERING
Guillaume & Ghamte Schmidt / Priscilla Vaudelle – Opening Lieve Stad,
ITA, Grote Zaal
Woensdag 20 maart, 20.00 uur

Black Sheep Can Fly / Saman Amini – Saman Amini’s Integratieplan
Meervaart, Rode Zaal
Vrijdag 22 maart, 20.15 uur

Rose Stories – 233
Meervaart, Blauwe Zaal
Vrijdag 22 maart, 20.30 uur

Amber Vineyard – Queer Cabaret: Pearl Dive
ITA, Grote Zaal
Zaterdag 23 maart, 20.00 uur

WAT WE DOEN / Floris van Delft – Mensen zoals jij
ITA, Grote Zaal
Zondag 24 maart, 16.00 uur

Ujala – Holi Festival of Colors
Meervaart, Rode Zaal
Zondag 24 maart, 16.30 uur

Studio Figur – Het mooiste blauw (6+)
Meervaart, Blauwe Zaal
Zondag 24 maart, 14.00 en 16.00 uur

Roads, Theaterhuiskamer en Eiwerk – LOS
Meervaart, Blauwe Zaal
Dinsdag 26 maart. 19.30 uur

Redo, Denden & Amsterdams Andalusisch Orkest – REMLA
Meervaart, Rode Zaal
Dinsdag 26 maart, 20.30 uur

Pitcho Womba Konga & Mike van Alfen / KVS – Fire will become ashes, but not now
ITA, Grote Zaal
Woensdag 27 en donderdag 28 maart, 20.00 uur

ITA Junior / Wensley Piqué, Khouloud Zaher – All is Energy jr.
ITA, Studio 1
Donderdag 28 – zaterdag 30 maart, 19.00 en 20.15 uur

reART Collective / Het Volksoperahuis – Keraban
Meervaart, Rode Zaal
Donderdag 28 maart, 20.15 uur

Raymi Sambo Maakt – Gendermonologen
Meervaart, Blauwe Zaal
Donderdag 28 maart, 20.30 uur

Youssef Gnaoui / Likeminds – Vlag
ITA, Rabozaal
Vrijdag 29 maart, 19.30 uur

Tank and the Bangas & Metropole Orkest – LIVE
Meervaart, Rode Zaal
Zaterdag 30 maart, 20.15 uur

Verdedig Noord – Welkom in de Noordside
Meervaart, Blauwe Zaal
Zaterdag 30 maart, 20.30 uur

CONTEXTPROGRAMMERING
Djuwa Mroivili – May Our Love Continue To Grow With Happiness and Peace
ITA, Bookshop
Woensdag 20 maart – vrijdag 29 maart, 16.00- 23.00 uur

Female Economy – Ik Ontmoet Mij (installatie)
ITA, Salon
Woensdag 20 – zaterdag 30 maart, 16.00 – 20.00

Female Economy – Ik Ontmoet Mij (workshop)
ITA, Salon
Vrijdag 22, maandag 25 en vrijdag 29 maart, 17.00 – 19.00 uur

City Talks: Breathing Space
ITA, Salon
Donderdag 28 maart, 18.00 uur

Meervaart i.s.m. OBA – Living Library
Meervaart, Foyer
Donderdag 28 maart, 19:00 uurShare |

Gerelateerde artikelen