Theater: Vogels door het ITA

16 april 2024, 22:29 | Jeroen

Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan. Bewust van de gewijzigde context waarin Vogels nu gespeeld wordt, maar het is meer dan ooit van belang om dit verhaal naar het toneel te brengen. Het theater is een krachtig middel om verhalen te vertellen en om met elkaar in gesprek te gaan.

VOGELS

Eitan, een joodse student in New York wordt verliefd op de Arabische Wahida maar stuit op de onwrikbare houding van zijn vader die ‘de vijand’ niet in zijn familie wil toelaten. Eitan gaat op zoek naar zijn roots in Israël en belandt na een bomaanslag in het ziekenhuis. De familieleden verzamelen zich rond het ziekenhuisbed en brengen een lang verzwegen geheim aan het licht dat alle aannames over identiteit en vijandschap aan het wankelen brengt.

Alize Zandwijk introduceerde het werk van Mouawad in Nederland. Bij het Ro Theater waar ze van 2006 tot 2016 artistiek leider was, regisseerde ze vier van zijn stukken, waaronder Branden. Ook in Vogels dat ze eerder bij Theater Bremen regisseerde staan oorlog en identiteit centraal. Het publiek wordt meegezogen in een spannende zoektocht die uiteindelijk alle personages dwingt om hun vooroordelen en afkomst tegen het licht te houden. Zandwijk maakt van Vogels een muzikale en poëtische voorstelling waarin de acteurs op onnavolgbare wijze de complexe personages tot leven wekken.

Beeld: Vogels ©Fabian Calis

ALIZE ZANDWIJK OVER VOGELS

Over een ontmoeting die voorbestemd is: een Joodse jongen en een Arabisch meisje ontmoeten elkaar in een bibliotheek. Een prachtig liefdesverhaal. Maar de Joodse vader accepteert de keuze van zijn zoon niet.

Over de zoektocht van de jongen naar de roots van zijn vader, de roots van zijn familie. Die heel wat verwarring oproept. Want niets is wat het is. Over de roots van het meisje dat haar thuisland weer gevonden heeft. Omdat ze er alles aan gedaan heeft om het uit te drijven.
Over vijandschap en over identiteit. Over dat de vogels heen en weer over de Israëlisch-Palestijnse muur kunnen vliegen. Een ademloze zoektocht naar wie je bent. En dat we als de vogels zouden moeten kunnen leven.

Duur 130 minuten
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 25 april & do 2 mei
In Gesprek vr 26 april & vr 3 mei


Birds of a Kind – trailer English subtitles from Internationaal Theater Amsterdam on Vimeo.Share |

Gerelateerde artikelen