Toneel: Nieuwe acteurs en nieuwe regisseurs voor Het Nationale Theater

16 mei 2024, 21:50 | Jeroen

Artistiek leiders Eric de Vroedt (Het Nationale Theater) en Noël Fischer (HNTjong) werken de komende jaren met nieuwe regisseurs, nieuwe acteurs en nieuwe verhalen. Het Nationale Theater en HNTjong tonen komend seizoen elf nieuwe producties en vier reprises.

Eric de Vroedt, artistiek leider Het Nationale Theater: In het nieuwe theaterseizoen brengt Het Nationale Theater de hete hangijzers van onze tijd naar het podium. De strijd tussen activisme en pragmatisme in Antigone . Oorlog en overlevingsstrijd in Moeder Courage . Klimaat, populisme en de vluchtelingencrisis in De seizoenen . Het voelt als een overweldigend voorrecht om met Ali Smiths bejubelde romankwartet aan de slag te mogen gaan. Elk seizoen trappen we af met een unieke avond gebaseerd op een van haar meesterwerken. Ook het onthullende en onthutsende Schuldig kind krijgt een toneelbewerking. We verwelkomen twee spannende, toonaangevende huisregisseurs, Nina Spijkers en Belle van Heerikhuizen. En we zijn heel blij dat Sander Plukaard en Yamill Jones met hun sprankelende talent ons ensemble komen versterken. De reprises van twee hitvoorstellingen én een voorstelling geschreven door een kip maken dit opwindende theaterjaar compleet. Ik kan niet wachten.

Noël Fischer, artistiek leider HNTjong : Ik zie uit naar de komst van Sander en Yamill in het ensemble – sensitieve, intelligente acteurs die eerder als gast bij HNTjong speelden. Ook de nieuwe regisseurs vormen een divers, spannend palet qua artistieke identiteit en stijl die theater voor jeugd en jongeren verrijken. HNTjong kiest voor actuele verhalen, eigenzinnige toneelschrijvers en innovatieve beeldtaal. Casper Vandeputte schrijft over mannelijkheid in zijn nieuwe stuk Alleen maar lieve jongens , eenzaamheid als modern fenomeen beleef je als unieke locatievoorstelling in Only the Lonely , en een actuele feministische versie van Romeo & Julia gaat op tournee als grote zaalproductie. Verbinding met jonge mensen èn maatschappelijke impact zoeken we door verhalen op allerlei manieren te vertellen, op het toneel, maar ook door documentaires.

Nieuwe huisregisseurs en ensemble-leden

Gavin-Viano

Gavin-Viano studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie Maastricht als regisseur. Hij ontving daarna de Nieuwe Makersregeling en produceerde voorstellingen voor jongvolwassenen bij het Amsterdamse productiehuis Frascati in het talentontwikkelingstraject. Gavin-Viano is een multi-talent; naast regisseur is hij ook performer en schrijver. En hij leidt jonge mensen op bij o.a. DOX en Toneelschool Artez. In 2023 was hij genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs voor “Bloodscent”. Zijn eerste productie bij HNTjong is “Arm met een dure smaak”, over verborgen armoede onder jongeren.

Yamill Jones

Yamill Jones is na zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht te zien in films, televisieseries zoals Spangas, en theaterproducties. Hij is geen onbekende van Het Nationale Theater. Jones speelde bij HNTjong in “Let’s Talk About Sex” en de prijswinnende voorstelling “Trojan Wars”, van Noël Fischer. Vorig seizoen was Jones ook te zien in “The Story of Travis” onder regie van Romana Vrede. Komend seizoen zal hij te zien zijn in “Moeder Courage”, regie Liesbeth Coltof en “Romeo & Julia”, regie Noël Fischer.

Sander Plukaard

Ook Sander Plukaard heeft al een jarenlange band met Het Nationale Theater. Sander studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Eerder was hij te zien bij HNTjong in “Lord of the Flies” en “De Vrekkin”, beide onder regie van Noël Fischer. Ook speelde hij Mozart in de coproductie “Amadeus” van Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY, regie Theu Boermans. Hij speelde Sicinius in “Coriolanus”, regie Nina Spijkers, eindregie Liesbeth Coltof. Komend seizoen zal hij te zien zijn in “Schuldig kind” van Belle van Heerikhuizen en “Antigone” van Nina Spijkers.

Loek de Bakker

Loek de Bakker studeerde in 2016 af aan de regie­op­lei­ding van de Toneel­aca­demie Maastricht met een eigen­zin­nige versie van Ibsens “Hedda Gabler”. Tijdens zijn afstuderen liep hij stage bij Toneelgroep Oostpool en HNTjong en was daarna een aantal jaren verbonden aan Toneelschuur Producties in Haarlem. Hij regisseerde in seizoen 21/22 de voorstelling “Supernormaal” bij HNTjong die ook dit jaar toerde. Komend seizoen maakt hij “Alleen maar lieve jongens”.

Belle van Heerikhuizen

Belle van Heerikhuizen studeerde af in 2016 met haar afstudeervoorstelling “een Lolita” waarvoor ze de Ton Lutz Award won. In seizoen 21/22 was Van Heerikhuizen regieassistent voor Erik Whien bij “Hebriana” en in 2024 regisseerde ze “Exit Poll”, de lunchvoorstelling die Het Nationale Theater in co-productie maakte met Theater Bellevue. Komend seizoen maakt zij “Schuldig kind” bij Het Nationale Theater.

Dimphna van Kempen

Dimphna van Kempen werkt na een carrière als educatie-maker bij Het Nationale Theater nu als regisseur bij HNTjong. Eerder maakte ze de klassenvoorstelling “A Country Inside My Head” (12+). De NRC benoemde dit als één van de vijf beste jongerenvoorstellingen van 2021. In 2024 is er een actuele remake van “A Country Inside My Head” te zien in de Nederlandse theaters. Daarnaast maakt Dimphna met Sara Giampaolo ook de schoolvoorstelling “Blaaskaak” in coproductie met Maas theater en dans.

Isaura Sanwirjatmo

Isaura Sanwirjatmo is documentairemaker en videokunstenaar. Ze studeerde af aan het Sandberg Instituut (2016). Bij HNTjong ontwikkelt ze een nieuwe manier van storytelling, tussen voorstelling en theatrale installatie in. Ze maakte beeldmateriaal voor verschillende producties van HNTjong zoals “A Country Inside My Head” (tiktok style) en “Queer Planet” (animatie). Voor het huidige seizoen maakte zij bij “Arm met een dure smaak” een minidocumentaire over verborgen armoede onder jongeren. Isaura regisseert in 2025 de theatrale jongerenperformance “Beautify” over de vergaande esthetisering van vrouwenlichamen en de maatschappelijke druk die daarbij hoort.

Nina Spijkers

Nina Spijkers studeerde af aan de regieopleiding in Amsterdam. Voor haar regie van “Don Carlos” in het voorjaar van 2016 werd ze genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. Haar regie van “Ivanov” van Anton Tsjechov in 2017 werd ook genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs én de voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2017. Voor de voorstelling “Laura H.” bij Toneelgroep Oostpool, waarvoor ze de regie verzorgde, werd het stuk geselecteerd voor het Theaterfestival 2021. Voor Het Nationale Theater maakte zij eerder “The Nether” in 2021 en begin 2023 “Coriolanus”. Dit jaar maakte zij voor Theater Oostpool “Het Achtste Leven” naar de roman van Nino Haratischwili. Aankomend seizoen maakt zij “Antigone” bij Het Nationale Theater.

Een greep uit de voorstellingen in seizoen 2024/2025

Klik hier voor volledige speellijst en meer informatie

Het Nationale Theater:

- Antigone | regie Nina Spijkers

Wat weegt zwaarder, het maatschappelijke belang of dat van het individu? Het Nationale Theater brengt een moderne versie van de Griekse tragedie “Antigone”, geregisseerd door Nina Spijkers. Een grootse voorstelling over familie, politiek, stabiliteit en rebellie, vol livemuziek.

- Schuldig kind | regie Belle van Heerikhuizen

De voorstelling “Schuldig kind” is gebaseerd op het veelgeprezen gelijknamige boek van Ted van Lieshout. Als 11-jarig kind had hij een relatie met een volwassen man. “Schuldig kind” gaat over de invloed die deze relatie had op zijn verdere leven.

- Moeder Courage | regie Liesbeth Coltof

Een vrouw met de bijnaam Moeder Courage zet in oorlogstijd álles op het spel om met haar kinderen te overleven. We volgen haar hartverscheurende reis te midden van chaos en conflict. Het Nationale Theater brengt met “Moeder Courage” een rauwe, hedendaagse, maar ook liefdevolle muziektheatervoorstelling.

- De seizoenen | regie Eric de Vroedt

In de romans Herfst, Winter, Lente en Zomer laat veelgeprezen Schotse auteur Ali Smith zien waar je hoop en levenslust kunt vinden in een wereld die steeds meer op drift lijkt te zijn. Bij de overgang naar een nieuw seizoen toont Het Nationale Theater steeds een eenmalige, theatrale avond gebaseerd op de boeken van Ali Smith. Deze avonden vormen samen de basis voor één grote voorstelling: “De seizoenen” die te zien is in de zomer van 2025.

- De jaren (reprise, in coproductie met Internationaal Theater Amsterdam) | regie Eline Arbo

Wegens groot succes komt “De jaren” van Het Nationale Theater terug in 2024. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. Daarnaast won Mariana Aparicio voor haar rol de prestigieuze Theo d’Or, voor meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol.

- Every Brilliant Thing (reprise) | regie Erik Whien

Ook de succesvoorstelling “Every Brilliant Thing” komt terug. In december en januari is de voorstelling exclusief te zien in Den Haag. Deze hartverwarmende solo, gespeeld door Tamar van den Dop, schijnt met een ontwapenende echtheid een licht op depressie en brengt een liefdevolle ode aan het leven.

- Wie was er eerst (co-productie met Theater Bellevue) | regie Ada Ozdogan, tekst Roos Bottinga

Een groep acteurs werkt aan de eerste voorstelling geschreven door een kip die tevens ook de hoofdrol vertolkt. Omdat de kip niet in staat is zelfstandig communiceren met de mensen, is er een tolk ingeschakeld. De tekst is scherp, humoristisch, bevat een heel eigen, brutale toon, maar stelt tegelijkertijd belangrijke vragen over de verhouding tussen dier en mens, natuur en cultuur.

HNTjong

- Romeo & Julia (tournee, in coproductie met Illusionary Rockaz Comany en Het Nationale Theater) | regie Noël Fischer, choreografie Shailesh Bahoran, tekst Melissa Knollenburg

Een spectaculaire remake van Shakespeares Romeo & Julia. In deze gloednieuwe versie staan 13 acteurs en dansers op het toneel. Er vloeit geen bloed meer door de straten maar het oprukkende zeewater heeft de stad Verona tot een eiland gemaakt. Hier komt deze mythe over liefde, familie, vriendschap en verlies weer tot leven. Kunnen Romeo (Vanja Rukavina) & Julia (Soumaya Ahouaoui) ontsnappen aan hun verhaal en omgaan met de druk van de familie?

- Vreemd ding (6+) (in coproductie met MartHa!tentatief) | regie Evgenia Brendes

Geïnspireerd op de prentenboeken van Oscar-winnaar en graphic novel-schrijver Shaun Tan. “Vreemd Ding” is een muzikale en fantasierijke voorstelling die zich afspeelt in een bijzonder universum vol regels en rituelen. Tot het moment dat alles ineens verandert. Hoe ervaar je een wereld die opeens vreemd aanvoelt?

- A Country Inside My Head (12+) | regie Dimphna van Kempen, cinematografie Isaura Sanwirjatmo

“A Country Inside My Head” vertelt de eerlijke, grappige en rauwe verhalen van jonge meiden die naar Nederland komen om een nieuw bestaan op te bouwen. Door middel van interviews zijn verhalen verzameld over je thuis voelen, opnieuw beginnen en opgroeien in een nieuwe cultuur. Een bitterzoete reis vol nieuwe waarheden, aanstekelijke dans en liefdevolle familie.

- Alleen maar lieve jongens (8+) | regie Loek de Bakker

“Alleen maar lieve jongens” is een fantasierijke voorstelling vol stoere jongens en zachte mannelijkheid geschreven door Casper Vandeputte. Hoe hoor je je eigenlijk te gedragen als jongen? In deze muzikale wereld gaat Zeno samen met zijn vaders op zoek naar een moeder. Allerlei moederfiguren, vaders en zoons passeren vol humor de revue.

- Only the Lonely | regie Noël Fischer

FirmaMES & HNTjong slaan de handen in één voor een unieke locatievoorstelling op een nog geheime plek in Den Haag. Over eenzaamheid, het fenomeen van deze tijd. Hoe kan het dat zoveel jonge en oudere mensen tegenwoordig eenzaamheid ervaren in het tijdperk van sociale media en ultrasnelle communicatie?

Het Nationale Theater

Het Nationale Theater is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland. Eigen producties reizen naar meer dan 40 steden door het hele land. Het is de enige landelijke theaterorganisatie met voorstellingen voor alle leeftijden, met HNTjong als jeugd- en jongerentheatergezelschap. Het Nationale Theater is thuis in drie theaters in Den Haag: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3 staan tussen paleizen, ministeries en volksbuurten. In de zalen van Het Nationale Theater herdenken we ons gedeelde verleden en vieren we de feesten die ons verbinden. Het Nationale Theater geeft prioriteit aan toegankelijkheid. HNTonbeperkt zet alles op alles om een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, geen belemmering te laten zijn om naar het theater te komen. Het Nationale Theater laat eigen producties zien, maar biedt ook een podium aan gezelschappen en makers uit het hele land: van cabaret tot toneel, van dans tot theatercolleges. HNTeducatie&interactie geeft deelnemers van alle leeftijden een routekaart voor de buitenwereld: op school, in het theater en op straat.

Fotobeschrijving: Yamill Jones en Sander Plukaard bij Het Nationale Theater Fotocredit: Koen VeldmanShare |

Gerelateerde artikelen