Theater: Holland Festival tips

22 mei 2024, 16:01 | Jeroen

Dit jaar viert het Holland Festival zijn 77e editie van 6 tot en met 29 juni. Tijdens de 77e editie presenteren ze het nieuwste op het gebied van de internationale podiumkunsten op 22 verschillende locaties in Amsterdam. Naast voorstellingen in alle genres en disciplines, maken ontmoetingen met makers, gesprekken, podcasts, workshops, films, events en korte en langdurige performances het programma uniek.

Enkele Tips:

Openingsavond Holland Festival – “Rite of Spring”:

7 juni, Gashouder, Amsterdam
Tickets: €13-€53 euro
Website
Dit is het openingsprogramma, geleid door vier bijzonder getalenteerde vrouwen. Allereerst de vrouwelijke componist, Caroline Shaw, maar ook een vrouw op de bok: Karina Canellakis is de chef dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. En twee vrouwelijke filmmakers die een film hebben gemaakt bij de twee werken die gespeeld worden.

Meestal wordt muziek als laatste toegevoegd aan een film, maar vanavond is het andersom: twee filmmakers maakten een film bij bestaande composities, die live worden uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en Cappella Amsterdam onder leiding van Karina Canellakis.

De Braziliaanse theater- en filmmaker Christiane Jatahy laat zich inspireren door de compositie Music In Common Time van de Amerikaanse componist Caroline Shaw. De Griekse beeldend kunstenaar en regisseur Evangelia Kranioti gebruikt Stravinky’s meesterwerk Le Sacre du printemps als basis. Beiden willen ons met hun beelden aan het denken zetten over misstanden in onze wereld.

“Sisyphe“ Holland Festival

16 juni, Transformatorhuis, Amsterdam
Website
Een unieke, filosofische kunstinstallatie die tot nadenken zet.
Met niets meer dan een eenvoudige schop in zijn handen verplaatst de Canadese kunstenaar Victor Pilon gedurende 12 dagen, 6 dagen per week en 6 uur per dag tonnen zand. De voorstelling wekt een eigen unieke soundscape op, met nummers van de uit Montreal afkomstige band Dear Criminals.

Deze performance-marathon is geïnspireerd op het beroemde essay De mythe van Sisyphus van Albert Camus, de Franse ‘filosoof van het absurde’. De straf van Sisyphus, die door de goden wordt veroordeeld om tot in de eeuwigheid een zware steen tegen een steile berg op te duwen, ziet Camus als een metafoor voor het menselijk bestaan.

“11.000 Saiten“

22 juni, Gashouder
11.000 Saiten – Holland Festival
Stel je eens voor: vijftig piano’s in een grote cirkel in de Gashouder in Amsterdam. Ze vormen het uitgangspunt voor een overrompelende compositie van grootmeester Georg Friedrich Haas. Klangforum Wien vroeg hem een stuk te componeren voor het 25-koppig ensemble en vijftig piano’s.Share |

Gerelateerde artikelen