Festival: SPRING 2024

26 mei 2024, 12:56 | Jeroen

SPRING Performing Arts Festival ging in Utrecht van start met o.a. de voorstelling Mothers a Song For Wartime van de Poolse maker Marta Górnicka. In deze koorvoorstelling zongen en vertelden Poolse, Oekraiense en Wit-Russische vrouwen van verschillende leeftijden over hun ervaringen met de oorlog en maakten daarbij een aanklacht tegen de inwoners van Europa om niet weg te kijken van het diepe leed dat nog steeds op dagelijkse basis plaatsvindt. Met MOTHERS laat Górnicka minder gehoorde, maar krachtige stemmen horen en zet tegelijk de toon voor SPRING festival: in het festival zijn veel persoonlijke verhalen en urgente thema’s die reflecteren op de staat van de wereld. De komende negen dagen zijn de voorstellingen van SPRING nog te bezoeken in Utrecht.

Naast de voorstelling van Górnicka waren ook de Nederlandse premiere van RUSH van Mette Ingvartsen en de lichtinstallatie My light is your light… van alaa minawi onderdeel van het openingsprogramma van SPRING. Artistiek directeur van SPRING Grzegorz Reske vertelt in zijn openingswoord (vertaald uit het Engels):

_Voor Marta Górnicka en het vrouwenkoor is theater een toevluchtsoord. Niet één om je in te verbergen, maar één om in samen te komen en jezelf én de mensen om je heen te empoweren, om manieren te zoeken om samen te overwinnen. Het is een ruimte om bij elkaar te kunnen zijn, en vandaag, voor deze ene nacht, zullen moeders en dochters uit Oekraïne en Wit-Rusland die toevlucht hebben gevonden in Polen de zonen en dochters uit Oekraïne ontmoeten die hun veilige plek hebben gevonden binnen onze Utrechtse gemeenschap.

Gedurende de komende tien dagen zullen we kunstenaars ontmoeten die een schijnwerper willen richten op minder geziene lichamen en een microfoon willen richten op minder gehoorde stemmen. Die kunstenaars nemen er geen genoegen mee hun artistieke machine in te zetten voor vermaak, maar stellen moeilijke vragen, trekken ons uit onze comfort zone, en sporen ons aan zelf na te denken. Zij zullen ons festivalpubliek aanmoedigen niet met één stem te spreken, maar met elkaar te praten._

Naast het presenteren van urgent werk uit binnen- en buitenland, schaart SPRING zich achter makers om hen te ondersteunen in het ontwikkelen van nieuw werk. Op dit festival zijn 13 SPRING coproducties te zien van makers uit binnen-en buitenland. De komende week beleven nog vier coproducties hun wereldpremière op het festival:

collection of door Turkowski & Nowacka (Polen)
Wat kun je allemaal vinden in een doos familiefoto’s uit een Amsterdamse woning? Een artistiek onderzoek door een Pools duo dat ons meeneemt naar de kamers waar werd beslist over de toekomstige wereldorde, en naar kleine, afgelegen dorpen aan de andere kant van de wereld.

Zondag 26 mei om 17:30 (Wereldpremière), en om 19:30
Dinsdag 28 mei om 18:00 en om 20:30 Woensdag 29 mei om 19:00 en om 21:30
Donderdag 30 mei om 18:00 en om 20:30

Within Cells Interlinked door Andrea Božić en Julia Willms | TILT (Kroatië, Duitsland, Nederland)
Ergens tussen dromen, surveillance-tactiek en de wereld van games, neemt deze nieuwe voorstelling van TILT ons mee op een reis. We doorkruisen verschillende realiteiten die naast elkaar, tegelijk en in dezelfde ruimte kunnen bestaan. Božić and Willms combineren verschillende media en nodigen ons uit om ons onder te dompelen in dit kaleidoscopische droomlandschap.

Woensdag 29 mei om 21:00 (Wereldpremière)
Donderdag 30 mei om 20:30

Musa Insistente door Leandro Souza (Brazilië, Nederland)
Choreografie als ontsnappingsstrategie aan de krachten die mensen teneer drukken. Dat is deze uitgewerkte tourversie van Leandro Souza’s afstudeervoorstelling van DAS Choreography. De Amsterdams-Braziliaanse maker toont een spel tussen lichaam en spreektaal: de herhaling en verknoping van teksten en gebaren uit de cultuur, filosofie en dans verruimen het denken.

Vrijdag 31 mei om 20:30 (Wereldpremière)
Zaterdag 1 juni om 18:30

(DON’T) LOOK ME IN THE EYES door Ainhoa Hernández Escudero (Spanje, Nederland)
Een creatie bedacht als het tweede hoofdstuk van een trilogie, gestart met de afstudeervoorstelling van de maker aan DAS Theatre in 2022. Het mythische figuur van Medusa, een belangrijke figuur in de iconografie van de westerse cultuur, wordt gefilterd en onderzocht door kritisch denken, queerness, popcultuur en sciencefiction-esthetiek, op zoek naar de resonantie ervan in de wereld van vandaag.

Vrijdag 31 mei om 21:30 (Wereldpremière)
Zaterdag 1 juni om 17:00

Het hele programma van SPRING is te vinden op de website. Kaarten zijn uitsluitend te koop via de website van SPRING. In totaal zijn er bijna 30 verschillende producties, van meer dan 60 kunstenaars, op 10 locaties door de stad, waaronder 4 wereldpremières en 15 Nederlandse premières.Share |

Gerelateerde artikelen