Theater: Antigone door Het Nationale Theater

27 juni 2024, 18:41 | Jeroen

In het najaar van 2024 brengt Het Nationale Theater een moderne versie van de Griekse tragedie Antigone , geschreven door Jean Anouilh. Een grootse voorstelling over familie, politiek, stabiliteit en rebellie. Nina Spijkers regisseert een topcast, met in de hoofdrollen Yela de Koning als Antigone en Mark Rietman als Kreon. Antigone is een muzikale voorstelling over de clash tussen het individuele belang en het maatschappelijk belang. De voorstelling gaat op 28 september 2024 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en toert t/m 28 november 2024.

Terug naar de politieke arena

Nina Spijkers is vanaf seizoen 2024/2025 vaste huisregisseur bij Het Nationale Theater. In 2023 maakte ze bij Het Nationale Theater het succesvolle Coriolanus . Met Antigone keert ze terug naar de politieke arena. Naast Yela de Koning (nominatie Theo d’Or 2023 voor haar rol als Coriolanus) en Mark Rietman, zien we Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Sayo Cadmus en Mike Zanting. Voor Sander Plukaard is het zijn eerste rol als nieuw ensemblelid bij Het Nationale Theater. Bo Tarenskeen vertaald de tekst van Anouilh.

Nina Spijkers: “Wie wil, nu politici steeds vaker worden bedreigd, nog werken voor het gemeenschappelijk belang? Maar ook: wanneer is je gevoel van rechtvaardigheid zo groot dat je de macht moet bevechten, zelfs als je daar een hoge prijs voor betaalt? Jean Anouilh schreef zijn moderne bewerking van Antigone in het door oorlog bezette Frankrijk van 1942. Je zou verwachten dat hij alle ruimte zou geven aan de rebelse Antigone. Maar in vergelijking met de klassieke versie krijgt juist Kreon veel meer ruimte om zijn zaak te bepleiten.”

Het verhaal

De twee broers van Antigone voeren oorlog om de stad Thebe en komen allebei om in de strijd. Als laatste man in de familielijn moet hun oom Kreon de stad nu leiden. Om de politieke rust te herstellen, verbiedt hij dat een van de broers wordt begraven. Wie dat tóch doet, zal met de dood worden gestraft. Maar Antigone is vastbesloten haar broer een waardig afscheid te geven. Ze zoekt steun voor haar daad, maar komt steeds meer alleen te staan. Op de avond voor haar bruiloft met Kreons zoon komt het tot een fatale botsing met haar familie en de politieke macht.

Strijd tussen idealisme en maatschappelijk belang

De Franse toneelschrijver Jean Anouilh (1910-1987) verwierf in zijn carrière internationale faam. Tijdens de bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog schreef hij Antigone (1942), zijn bekendste stuk, dat voor het eerst in 1944 te zien was. Het werd een gigantisch succes, leidde na de bevrijding tot veel uitvoeringen in heel Europa en de Verenigde Staten en is inmiddels meer dan 500 keer gespeeld.

Opvallend is dat Anouilh als kunstenaar tijdens de oorlog probeerde afzijdig te blijven van de politiek. Hij weigerde partij te kiezen, niet voor het verzet en ook niet voor de bezetter. Deze houding vertaalt zich door in Anouilh’s versie van Antigone. Centraal staat de bloedstollende confrontatie tussen Antigone en Kreon. Een clash tussen aan de ene kant de activist die strijd voor individuele waarden, je verzetten tegen het systeem, als dat ingaat tegen je persoonlijke moraal. En aan de andere kant de bestuurder die staat voor stabiliteit en het maatschappelijk belang dient.

“We hebben Antigone’s nodig om de wereld te veranderen, maar Kreons om hem draaiend te houden.” – regisseur Nina Spijkers

Credits

Tekst Jean Anouilh | Regie Nina Spijkers | Spel Yela de Koning, Mark Rietman, Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Sayo Cadmus, Mike Zanting | Vertaling Bo Tarenskeen | Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck | Kostuumontwerp Esmée Thomassen | Muziek George Dhauw | Lichtontwerp Tim van ‘t Hof | Dramaturgie Remco van Rijn | Regie-assistentie Goosje Leeuwenstein

Campagnebeeld: Anne Claire de Breij

Praktische informatie

Try-outs 25, 26 en 27 september
Première 28 september in Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Landelijke tournee t/m 28 november 2024
Wesite

Het Nationale Theater in Den Haag is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. Het Nationale Theater maakt met ons eigen jeugdtheatergezelschap HNTjong als enige landelijke theaterorganisatie voorstellingen voor alle leeftijden. Het Nationale Theater heeft ook drie theaters in Den Haag: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3, en reist met eigen producties naar meer dan 40 steden door het hele land.Share |

Gerelateerde artikelen