Tentoonstelling Generator Strandbeest

13 maart 2014, 16:27 | Jeroen

Op 14 maart opent in Den Haag Generator Strandbeest van kunstenaar en wetenschapper Theo Jansen. Het is een overzichtstentoonstelling van zijn Strandbeesten en hij werkt ook aan een nieuw strandbeest, de Animaris Suspendisse (10×4×4 meter), in de oude monumentale Turbinehal van de Electriciteitsfabriek.

De Strandbeesten zijn sinds 2003 (de Kunsthal) niet meer tentoongesteld in Nederland en hebben in de afgelopen jaren de hele wereld over gezworven. Van Taiwan tot aan Melbourne, Buenos Aires, Seoul en Tokyo.

Nadat honderdduizenden mensen de beesten wereldwijd hebben kunnen aanschouwen is het nu tijd voor het Nederlandse publiek om de Strandbeesten en het maakproces hiervan van dichtbij te kunnen aanschouwen in de geboortestad van Jansen, Den Haag. In de turbinehal van de oude (nog werkende) Electricteitsfabriek is 100m3 zand gestort om 7 Strandbeesten aan de hand van de bezoeker te kunnen laten lopen. Vanaf oktober gaan de Strandbeesten op tournee door de Verenigde Staten.

Over Theo Jansen:

Kunstenaar-uitvinder Theo Jansen probeert nieuw leven te ontwerpen. Hij ontwikkelde strandbeesten van pvc-buizen, elastiek, tie wraps, houten stokken en zelfs pallets, die kunnen leven van de wind. Het loopmechaniek van de beesten is uniek, ontworpen met computersimulaties die de evolutie nabootsen. Het is niet het eerste ambitieuze project van Jansen: in 1980 bouwde hij een vliegende schotel van vijf meter doorsnede met flitsende lichten en een piepend geluid en liet die over Delft vliegen. Theo Jansen (Den Haag, 14 maart 1948) is een in Nederland wonend en werkend kunstenaar-uitvinder. Hij studeerde van 1967 to 1975 natuurkunde aan de (toen nog) Technische Hogeschool Delft. Na het verlaten van de universiteit besloot hij verder te gaan als kunstenaar.

Meer info:
Theo Jansen op BBC
Wikipedia Theo JansenShare |

Gerelateerde artikelen