Nieuw in Foam vanaf september

31 juli 2018, 12:52 | Jeroen

Foam presenteert van 7 september – 12 december 2018 een grootschalig retrospectief met originele prints van de Japanse kunstenaar Masahisa Fukase (Hokkaido, 1934-2012). Zijn oeuvre is ruim twintig jaar lang grotendeels ontoegankelijk gebleven, tot de oprichting van de Masahisa Fukase Archives in 2014. Behalve de toonaangevende serie Ravens bevat de tentoonstelling belangrijke fotoreeksen, publicaties en documentatiemateriaal, daterend van begin jaren 60 tot 1992.

Fukase’s worsteling met verlies en depressie komt paradoxaal genoeg op vaak speelse wijze tot uiting in zijn werk. Zijn onderwerpen zijn persoonlijk en uiterst intiem: gedurende de jaren figureerden onder meer zijn vrouw Yoko, zijn stervende vader, zijn geliefde kat Sasuke en de kunstenaar zelf in nu eens ludieke, dan weer zwaarmoedige beeldverhalen. Fukase werkte vrijwel uitsluitend in series, waarvan sommige in de loop van meerdere decennia tot stand kwamen. Samen vormen de werken een unieke visuele biografie van een van de meest radicale en experimentele fotografen van de naoorlogse generatie in Japan.

Foam 3h: Senta Simond – Rayon Vert
7 september – 28 oktober 2018

Het werk van Senta Simond draait om de intieme benadering van het vrouwelijk lichaam en het portret. Simond gebruikt haar vrienden en bekenden als model. Met haar foto’s reageert ze op de bestaande en vaak clichématige, verbeelding van vrouwelijkheid. Ze neemt haar foto’s niet op een gebouwde set, maar tegen een witte achtergrond, meestal een witte muur, vaak in de huiselijke omgeving van het model zelf. Ze gebruikt eenvoudige apparatuur en creëert een vertrouwde sfeer waardoor ze dichtbij haar modellen kan komen. Model en fotograaf bewegen om elkaar heen, wat resulteert in onverwacht dynamische perspectieven. Simond probeert haar modellen vast te leggen op intieme, niet geregisseerde momenten. De geportretteerde vrouwen stralen tegelijk kracht én zachtheid uit. Foam toont zowel zwart-wit werk als kleur, inclusief een triptiek van Simonds portretten in een intieme tentoonstelling in Foam 3h, Foams ruimte voor jonge fotografen.

Loading… Works from the Foam Collection
14 september – 18 november 2018

Foam werkt sinds 2007 actief aan een eigen fotografiecollectie. In 2014 presenteerde Foam voor het eerst haar collectie aan het publiek in de tentoonstelling Reflected – Works from the Foam Collection. Sindsdien is de collectie gegroeid van ruim 400 naar zo’n 550 kunstwerken. Loading… Works from the Foam Collection concentreert zich op de aanwinsten van de afgelopen vijf jaar. De titel van de tentoonstelling verwijst naar een collectie die nog volop in ontwikkeling is. Daarnaast richt de collectie zich uitsluitend op hedendaagse fotografie en ligt het accent op jong talent. Het groeit mee met het potentieel en de ontwikkeling van jonge kunstenaars en probeert op die manier gelijktijdig de meest recente ontwikkelingen van het medium te signaleren en te verzamelen. In Loading… Works from the Foam Collection vormen installatiefoto’s van de eerder in Foam gepresenteerde werken het decor van de tentoonstelling, herinnerend aan de relatie die Foam met kunstenaars en hun werk heeft opgebouwd.

Paul Mpagi Sepuya – Double Enclosure
14 september – 18 november 2018

Paul Mpagi Sepuya (1982, VS) onderzoekt in zijn werk de conventies van portretfotografie en de rol van de studio. Sepuya’s foto’s bevatten vaak fragmenten of samenvoegingen van eerder werk, die als stroken of knipsels in het beeld verschijnen, de cameralens overlappen of op de studiospiegel zijn geplakt die hij fotografeert. Zijn beelden zijn zodanig geen achteraf gemaakte collages, maar ingenieuze composities die voor de lens worden gecreëerd en in één keer worden vastgelegd. Sepuya borduurt voort op een homo-erotische visuele cultuur. In zijn foto’s figureren vrienden, muzen en intimi uit van de queer-gemeenschap. Lichaamsdelen worden onthuld en verhuld: maar zelden wordt het hele lichaam blootgesteld. Zijn provocerende aanpak wekt een gevoel van verlangen op, om te zien wat verborgen is. Zijn werk is daarmee niet alleen een dialoog van intieme relaties tussen de kunstenaar en de geportretteerden, maar ook een visueel onderzoek haar ideeën rondom representatie, identiteit en seksualiteit.

ARTIST TALK

Op 14 september organiseert Foam Beyond the Male Gaze. Tijdens deze avond vertellen fotografen Senta Simond en Paul Mpagi Sepuya over hun werk. Meer informatie is binnenkort online te vinden.

Foam is dagelijks open van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Check de website voor meer informatie.

Foto: Sasuke, 1983, from the series A Game © Masahisa Fukase Archives.Share |

Gerelateerde artikelen