Fotografie: Unseen

23 juni 2021, 11:50 | Jeroen

Voor de komende editie, van 16-19 september in het Amsterdamse cultuurpark Westergas, presenteert Unseen een ijzersterke internationale selectie deelnemers. Opvallend is de prominente aanwezigheid van Europese top galeries. Naast Nederland zijn met name Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland en Italië sterk vertegenwoordigd, maar er zijn ook galeries uit bijvoorbeeld Iran en de Verenigde Staten. Het wereldwijde artistieke aanbod bestrijkt West en Oost Europa, het Midden-Oosten, Azië, het Afrikaanse continent en Noord en Zuid Amerika. Voor Kathleen Fox, lid van het selectiecomité, spreekt het hoge niveau van deelnemers en presentaties voor zich: “Ik geloof oprecht dat Unseen op dit moment in de wereld van de fotografie de allerbelangrijkste gebeurtenis is.”

Beeld: © Robby Muller, Courtesy of Annet Gelink Gallery

Directeur van Unseen Roderick van der Lee: “Fantastisch, zo enthousiast als iedereen is over Unseen en de nieuwe koers die we hebben ingezet: we besteden nog meer zorg aan de selectie van deelnemers, en organiseren geen festival meer maar twee sterk gecureerde nieuwe secties, Past/Present en Unbound. Terwijl veel internationale beurzen moeite hadden met het aantrekken van buitenlandse deelnemers verliep dat proces voor Unseen juist heel succesvol. De aanmeldingen stroomden binnen en de voorstellen voor presentaties waren bevlogen en inspirerend. Echt, er heerst een tastbare energie. Het is heel bijzonder, in deze lastige tijd, om onderdeel te zijn van iets dat zoveel enthousiasme, passie en vernieuwing teweegbrengt. Ik kijk ernaar uit om al dit moois op de komende editie van Unseen in praktijk te zien.”

Deelnemers

Onder de deelnemers zijn oudgedienden uit binnen- en buitenland met presentaties van grote namen. Zo toont Flatland Gallery onder andere werk van Valerie Belin; Ron Mandos toont werk van Erwin Olaf en Isaac Julien. Galerie Stieglitz19 uit Antwerpen toont werk van Antony Cairns. Dorothee Nilsson uit Berlijn toont nieuw werk van Inka & Niclas. Hiernaast telt deze editie een aantal veelbelovende nieuwkomers. De Amsterdamse galerie Vriend van Bavink toont een solo presentatie met nieuw werk van Jan Hoek. Ellen de Bruijne Projects, die dit jaar ook debuteert op Art Basel, komt met een solo presentatie van Uta Eisenreich. Uit Parijs debuteert Galerie 193, gespecialiseerd in Afrikaanse en Aziatische fotografie, met werk van Derrick Ofosu Boateng, Thandiwe Muriu, Li Hui en Samuel Cueto.

Nieuw: Past/Present

Past/Present is een nieuwe aanvulling. De sterk gecureerde presentaties van deze sectie omvatten voor het eerst in het bestaan van Unseen ook vintage fotografie van voor het jaar 2000. Past/Present belicht thematische dialogen tussen vintage werk en nieuw werk van hedendaagse fotografen. In Past/Present is onder meer te zien: Annet Gelink met werk van Bertien van Manen, Robby Müller en Yael Bartana. Uit Keulen brengt Galerie Julian Sander een presentatie met werk van August Sander en Michael Somoroff.

Nieuw: Unbound

Ook met Unbound lanceert Unseen een novum. In deze sectie ligt de focus op grensverleggende, multidisciplinaire fotografische werken. Unbound kent een jaarlijks wisselend thema en een jaarlijks wisselende onafhankelijke curator. Onder de noemer ‘Filling the Cracks’ onderzoekt Unbound 2021 hoe de eenentwintigste-eeuwse mens zich moet zien te verhouden tot de natuur die zich om hem heen en in hem zelf bevindt. Curator voor Unbound 2021 is Marcel Feil, vertrekkend artistiek directeur van fotografiemuseum Foam: “Fotografie is een van de rijkste en meest verrassende media, zeker heden ten dage. Fotografisch beeld beperkt zich allang niet meer tot louter het platte vlak. Tegenwoordig gaat fotografie ook op overtuigende wijze relaties aan met driedimensionale objecten, vormt zij onderdeel van ruimtelijke installaties of versmelt zij met videokunst of digitaal werk. Juist hierom is een initiatief als Unbound zo waardevol. Het doet recht aan het multimediale, hybride karakter van veel hedendaagse fotografie. En vaak leidt dit tot fascinerend nieuw werk. Unbound is een even verrassende als relevante aanvulling op het interessante aanbod van Unseen.”

Unseen Book Market

Net als in eerdere jaren presenteert Unseen ook nu weer een boekenmarkt. In dit populaire beursonderdeel voor onafhankelijke uitgevers van fotografieboeken en -magazines treft de bezoeker een uitgebreide selectie bijzondere publicaties; tevens staan er tal van boeklanceringen en signeersessies door fotografen gepland.

Online catalogus: GalleryViewer.com

Voor het eerst dit jaar staat de catalogus van Unseen op GalleryViewer. Naast alle getoonde werken inclusief prijzen, omvat deze catalogus de nodige achtergrondinformatie over kunstenaars en kunstwerken. Een informatieve online catalogus is in de afgelopen jaren voor veel mensen een onmisbare hulp in het aankoopproces gebleken.

Over Unseen Amsterdam

Unseen Amsterdam is dé toonaangevende internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. De beurs is internationaal geroemd om zijn hoge curatoriële standaard en intieme sfeer, en trekt galeries en verzamelaars van over de hele wereld. Unseen wordt sinds januari 2020 voortgezet door Art Rotterdam en GalleryViewer.com, met de terugkeer als directeur van mede-oprichter Roderick van der Lee, voormalig directeur van Photo London. De komende editie vindt plaats van vrijdag 17 september tot en met zondag 19 september.

Over Westergas

Westergas is een kunst- en cultuurdorp waar historische waarde en vernieuwende ideeën samenkomen. Een unieke monumentale locatie in het Westerpark voor bezoekers, met een eigengereid, maar tegelijkertijd typisch Amsterdams karakter.

Deelnemende galeries klik hier

Unseen Amsterdam

Meer details over het volledige 2021-programma vindt u hier
Westergas | Klönneplein | 1014 DB | Amsterdam
Vrijdag 17 september 11.00 – 21.00 uur
Zaterdag 18 september 11.00 – 19.00 uur
Zondag 19 september. 11.00 – 19.00 uur

Tickets

Online day ticket: € 22,50 p.p.
Voor een bezoek aan Unseen Amsterdam geldt een time slot
Tickets & time slots zijn alleen voorafgaand online te boeken
Beschikbaar vanaf medio juli via: Unseenamsterdam.com/#tickets
Starttijd per half uurShare |

Gerelateerde artikelen