Kunst: Dichter bij Johannes Vermeer

20 januari 2023, 17:16 | Jeroen

De tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gaat op donderdag, vrijdag en zaterdag ook in de avonduren open. Een maand voor de opening van de tentoonstelling zijn er al ruim 100.000 entreetickets geboekt.

Nooit eerder was de belangstelling voor een tentoonstelling van het Rijksmuseum al voor de opening zo groot. Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar om bezoekers een zo prettig mogelijke ervaring te geven. Om toch zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden Vermeer te zien, gaat de tentoonstelling drie avonden in de week tot 22.00 uur open.

Vandaag wordt ook de website Dichter bij Johannes Vermeer gelanceerd. Acteurs Stephen Fry en Joy Delima nemen je mee in de wereld van Vermeer. Dankzij ultra hoge resolutie foto’s is het voor het eerst mogelijk tot op het kleinste detail in te zoomen op bijvoorbeeld Het melkmeisje en De soldaat en het lachende meisje uit The Frick Collection.

Dichter bij Johannes Vermeer is te vinden op de website. De tentoonstelling Vermeer is te zien van 10 februari t/m 4 juni 2023 in het Rijksmuseum

Dichter bij Johannes Vermeer

Door in te zoomen op zijn leven, zijn werk en details, komen bezoekers van deze website nog dichter bij Vermeer. De Britse acteur Stephen Fry geeft de tour in het Engels, de Nederlandse actrice Joy Delima leidt de Nederlandstalige bezoekers rond. Bezoekers kunnen daarnaast ook zelf schilderijen vergelijken, zoeken naar overeenkomsten en bijzonderheden in het werk van Vermeer en zo hun eigen Vermeer-verhaal maken en delen. Naast de 28 werken uit de tentoonstelling zijn ook de overige negen aan Vermeer toegeschreven schilderijen hierin opgenomen.

Ultra hoge resolutie foto’s

Meerdere schilderijen zijn te bekijken op een ultra hoge resolutie van 5 micrometer. Dat is even gedetailleerd als de foto van de Nachtwacht die het Rijksmuseum een jaar geleden publiceerde. Hierdoor kan ook bij schilderijen van Vermeer worden ingezoomd tot de minutieuze pigmentdeeltjes in de verf haarscherp zichtbaar worden.

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is wereldberoemd om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer een opvallend klein oeuvre nagelaten. 37 daarvan zijn nog bekend.

Tentoonstelling

Voor het eerst in zijn geschiedenis organiseert het Rijksmuseum een tentoonstelling over de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. Met 28 schilderijen vanuit de hele wereld is het de grootste Vermeertentoonstelling ooit. In aanloop naar de tentoonstelling wordt kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek gedaan naar het leven en kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen.

Kaartverkoop

De tentoonstelling Vermeer is te zien van 10 februari t/m 4 juni 2023 in het Rijksmuseum. Openingstijden: zondag t/m woensdag 9-18 uur, donderdag t/m zaterdag 9-22 uur. Een starttijd is nodig. Kaarten zijn online te bestellen via Vermeer – Rijksmuseum.

Dichter bij Johannes Vermeer wordt mede mogelijk gemaakt door KPN

De tentoonstelling Vermeer wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Blockbusterfonds, Rijksmuseum Fonds, Rijksmuseum International Circle, Rijksmuseum Patronen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Onmisbare steun

Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het mag ontvangen. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn essentieel voor het Rijksmuseum.Share |

Gerelateerde artikelen