Het Hout van ITA op tournee

11 november 2019, 11:19 | Jeroen

Michiel van Erp, ook wel de officieuze filmer des vaderlands genoemd, heeft meer dan 50 documentaires en films op zijn naam staan en won verschillende (inter)nationale prijzen. Ook op toneel weet hij de toeschouwer te raken.

Met zijn regie van Het hout maakte Van Erp een jaar geleden, op 4 november 2018, zijn debuut bij het ITA-ensemble. Vanaf 11 december is de voorstelling, naar het boek van gelauwerde schrijver Jeroen Brouwers, weer te zien in Internationaal Theater Amsterdam. Ook reist de voorstelling in de wintermaanden naar Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Klik hier voor kaarten en speellijst.

Lees hier onze recensie.

Het hout van Jeroen Brouwers werd in 2015 bekroond met de ECI-Literatuurprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek. Brouwers schetst een beeld van een rooms klooster annex jongenspensionaat waarin een mannengemeenschap van kloosterlingen straffeloos haar gang kan gaan. De leerlingen worden door een aantal van de broeders keer op keer gebrutaliseerd en zelfs seksueel misbruikt. Iedereen weet ervan maar niemand grijpt in. Het zijn echter niet de wantoestanden die in het verhaal centraal staan. Nee, het is het dilemma waar het hoofdpersonage, broeder Bonaventura, tegenaan loopt. Hij moet een verlammende keuze maken: vertrekken uit protest of blijven zodat hij de jongens voor erger kan behoeden? ‘Wat bezielde die mensen om te blijven en om te zwijgen? Dat was ook de uitdaging voor me: geloofwaardig maken dat Bonaventura niet weg kàn, niet spreken kàn.’, aldus Jeroen Brouwers.

Vanuit die vraag regisseerde Michiel van Erp deze theatervoorstelling. Voor hem staat het jongenspensionaat voor veel meer gesloten gemeenschappen. Van Erp: ‘We leven in een wereld waar onthullingen over machtsmisbruik en seksuele intimidatie aan de orde van de dag zijn. Het hout gaat over de mechanismen die schuil gaan achter het collectief verzwijgen van wantoestanden. Over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wilt doen en over de moed die nodig is om naar voren te stappen. En dat uiteindelijk liefde overwint.

Michiel van Erp over de voorstelling

‘Het is heftige kost, net als het boek. Maar toch… ik kon niet stoppen met lezen, het is een pageturner. Hoe loopt dit af in godsnaam? Die wisselwerking tussen humor en bittere ernst maakt het zo interessant. Ik hoop dat mensen die symbiose ook ervaren en de zaal zullen verlaten met het gevoel dat het niet alleen maar ongenadig was, maar dat ze ook gelachen hebben – zoals ik bij het boek.’ – Uit een interview met Bol.com.

Foto: copyright Jan Versweyveld.Share |

Gerelateerde artikelen