Ibsen huis door het ITA is terug

5 november 2021, 11:34 | Jeroen

Op basis van verschillende werken van Henrik Ibsen schrijft en regisseert Simon Stone een familiesaga over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak: Ibsen huis.

Met Hans Kesting, Hélène Devos, Bart Klever, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Maarten Heijmans, Eva Heijnen, Maria Kraakman, Celia Nufaar, Bart Slegers en David Roos.

Ibsen Huis

In Ibsen huis staat het vakantiehuis, ontworpen door de gevierde architect Cees Kerkman, centraal waarin de verschillende gezinsleden elkaar op cruciale momenten in hun leven ontmoeten. We volgen de familie van 1964, het ogenblik waarop het huis in de steigers staat tot 2016 het moment waarop het definitief in vlammen opgaat. In de beste Ibsen-traditie zijn er nogal wat geheimen en trauma’s die een fatale invloed uitoefenen op de levens van de verschillende generaties. Er ontstaat een intrigerend spel van verdringing, leugens en afrekeningen waarin het huis de enige getuige is van de hele familietragedie.

Simon Stone over Ibsen huis

Hoe vaker ik de stukken van Ibsen lees, hoe meer ik zie dat personages terugkeren. Ze hebben weliswaar andere namen maar zijn wel drager van dezelfde kenmerken. Alsof ze neven, zussen, dochters, zonen zijn van een enkel personage, door Ibsen ooit bedacht. De jonge, idealistische dromer; de bankroete industrieel die vecht voor zijn nalatenschap; de vrouw die sterker is dan haar man, die op zoek is naar betekenis; de man die zijn leven lang wordt achtervolgd door de daden van zijn vader; het stel van wie de relatie uit elkaar valt in een warboel van seks, dood en wederzijdse beschuldigingen. In Ibsen huis verwerk ik dit materiaal tot een verhaal over verschillende generaties in één huis.

Na zijn ensceneringen van een geheel eigentijdse Medea en de filmklassieker Husbands and wives van Woody Allen grijpt Simon Stone terug naar Ibsen. Eerder al veroorzaakte hij internationaal ophef met zijn eigenzinnige adaptatie van De wilde eend, die enkele jaren geleden tijdens het Holland Festival te zien was. Die bewerking was het vertrekpunt voor Stones eerste en gelauwerde langspeelfilm The Daughter (2016).

ITALIVE

Op 7 november wordt de voorstelling gelivestreamd vanuit ITA. De stream is voorzien van Engelse en Franse ondertiteling. Kaartkopers ontvangen twee uur voor aanvang een mail met de link en een persoonlijk wachtwoord.

Helaas is het niet mogelijk om de livestream op een ander moment te bekijken. We spelen de voorstelling live op het ITA-podium en de livestream is een rechtstreekse verbinding zodat u thuis kunt meekijken naar wat er zich op dat moment in ITA afspeelt.

Ibsen huis speelt op 5 november en 10 t/m 13 november exclusief in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Foto: ©_Jan_Versweyveld

Klik hier voor tickets voor de voorstellingen in de Stadsschouwburg en de LiveStream op 7 november.


Ibsen Huis | Ibsen House – Trailer from Internationaal Theater Amsterdam on Vimeo.Share |

Gerelateerde artikelen