HBO: The Borgias

22 maart 2012, 10:35 | Jeroen

The Borgias is een historisch, controversieel drama vol intrige, bedrog, misdaad en sex. De televisieserie van Showtime uit 2011 is gemaakt door Neil Jordan. Het eerste seizoen startte 3 april in de Verenigde Staten en is sinds enkele weken te zien op Ziggo’s HBO kanaal. Het eerste seizoen is in de VS al uitgezonden, een tweede seizoen is in de maak.

De serie The Borgias is gebaseerd op één van de eerste maffiafamilies uit Italië. De hoofdrol is weggelegd voor Rodrigo Borgia, het hoofd van de familie. Een rol met verve vertolkt door Oscar-winnaar Jeremy Irons. Een kleinere rol is weggelegd voor Lotte Verbeek als Giulia Farnese de maîtresse van de paus.

In het begin van de serie sterft Paus Innocentius VIII. De Spaanse familie Borgia stond in deze tijd hoog in aanzien en Rodrigo Borgia grijpt de kans aan om paus te worden. Dit vooral door list, bedrog en omkoping. Met behulp van zoon Cesare, lukte het Rodrigo om paus Alexander VI te worden, tegen de wil van andere kardinalen in, met name kardinaal Della Rovere en Orsini. Met behulp van zijn familie neemt hij het op tegen de vele vijanden die hij heeft gemaakt, maar Rodrigo maakt ook strategische bondgenoten, onder andere met de machtige familie Sforza door zijn dochter uit te huwelijken.

Kardinaal Della Rovere smeedt een plan om de paus af te zetten. Hij reist door Italië en Frankrijk om bondgenoten te zoeken. Hij slaagt erin om Karel VIII Koning van Frankrijk over te halen in ruil voor aanspraak op de troon van Napels. Napels is bondgenoot geworden van de Borgias door het huwelijk van Sancha van Aragon met de jongste Borgia Joffre, wat tegen het zere been van Frankrijk is. Iets dat de Franse koning Karel niet in dank afneemt.

Te zien bij Ziggo’s HBO en verkrijgbaar op Blu-Ray en DVD sinds 28 februari.Share |

Gerelateerde artikelen