HBO: The Newsroom

16 juli 2012, 07:39 | Jeroen

The Newsroom is een Amerikaanse drama televisieserie gemaakt en geschreven door Aaron Sorkin, welke op 24 juni 2012 in première ging op de zender HBO. De serie vertelt het verhaal en gebeurtenissen die zich voordoen voor en achter de schermen bij het fictieve programma News Night, op het net zo fictieve Atlantis Cable News (ACN) kanaal.

Het programma houdt de huidige, regelmatig idiote 24 hour news cycle in de VS een spiegel voor. Wat is belangrijker: kwaliteit of kijkcijfers? Het verhaal start ongeveer twee jaar geleden en stelt de vragen die CNN of Fox niet stelden of durfden te stellen. De dramaserie bevat een uitstekende cast en de dialogen zijn vaak gevat en scherp. Daarnaast zijn er romantische spanningen binnen de groep en klaagt het bestuur van de zender bij Charlie Skinner, een ijzersterke rol van Sam Waterston als ACN News division president.

Cast

De serie beschikt, naast Sam Waterston, over een cast met onder andere Jeff Daniels (Good Night and Good Luck, Dumb and Dumber, Speed) als de koppige, ervaren, narcistische, kijkcijfergeile anchorman Will McAvoy. Die wordt opgescheept met een jong en onervaren team. De uitzondering hier op is Emily Mortimer, als Mackenzie MacHale, zijn nieuwe uitvoerend producent. Ze heeft de jaren ervoor als oorlogscorrespondent gewerkt en heeft één missie: kwalitatief hoogstaand nieuws afleveren, ongeacht de vele hindernissen. Ze is daarmee het geweten van het programma en houdt MacAvoy aan zijn morele verplichtingen om feitelijk nieuws te brengen en niet te zwichten voor kijkcijfers. Andere leden van de cast zijn onder andere John Gallagher Jr, Alison Pill, Thomas Sadoski, Dev Patel en Olivia Munn (van The Daily Show with Jon Stewart).

Aaron Sorkin, die een Emmy Award won voor zijn politieke drama serie The West Wing, heeft na een lange onderhandeling met HBO een pilot laten opnemen voor The Newsroom in 2011 en daarna een volledige serie in september van datzelfde jaar. Sorkin deed zijn onderzoek voor de serie door het observeren van een aantal real-world-cable nieuwsprogramma’s. Hij fungeert als uitvoerend producent, samen met Scott Rudin (No County For Old Men, The Truman Show) en Alan Poul (Six Feet Under, Candyman).

Eerste reacties

Verschillende media hebben de eerste aflevering van de serie inmiddels al flink afgekraakt. The Wallstreet Journal schreef: It’s clear that Mr. Sorkin’s main interest in The Newsroom runs to concerns other than characters and storytelling. De Miami Herald schreef: Monstrously misconceived and incompetently executed, powered by a high-octane blend of arrogance and contempt. Het zou mij weinig verbazen als deze recensies deels politiek gekleurd zijn. In de serie wordt namelijk impliciet veel kritiek geleverd op het functioneren van de media, de werkgevers van de critici.

De reactie van TV Guide was een stuk genuanceerder: There’s no question The Newsroom is eye-rollingly full of itself. But it’s also recklessly full of wit, passion, anger and humor—and timely purpose. De reacties bij Metacritic en iMDB geven aan dat de meeste kijkers wel degelijk onder de indruk zijn en geven gemiddeld een hoge (8+) waardering. HBO heeft ook al aangegeven een tweede seizoen op te gaan nemen.

Oordeel zelf en deel je mening met ons hieronder. The Newsroom is elke maandag te zien op het HBO kanaal van Ziggo.Share |

Gerelateerde artikelen