HBO: Gereration Kill

10 juli 2012, 11:13 | Jeroen

Generation Kill is een miniserie die is geproduceerd door HBO, gebaseerd op het boek met de gelijknamige titel welke is geschreven door Evan Wright en bewerkt door David Simon, Ed Burns, en Evan Wright. De televisieserie werd voor het eerst uitgezonden op 13 juli 2008 en omvat zeven episodes. In Belgiƫ was de serie te bekijken op onder andere Canvas. Deze zomer zend Ziggo eenmalig de serie nog een keer uit.

Generation Kill laat een realistisch beeld zien van hoe de militairen die zich inzetten voor hun vaderland. Een erbarmelijke tocht door de woestijn, de verveling, de hitte en de onwerkelijke acties die ze meemaken. Een land dat uit elkaar is gescheurd door oorlog waar de Amerikaanse soldaat in is beland. De reeks dankt zijn waarachtigheid ook aan de aanwezigheid van twee soldaten die geportretteerd worden in Generation Kill. De soldaten die als adviseurs meewerkten waren, sergeant Eric Kocher en kapitein Jeffrey Carisalez. Een derde First Recon Marinier, sergeant Rudy Reyes, spelen zelfs zichzelf in de serie.

HBO gaf de opdracht voor de zevendelige serie, gebaseerd op de ervaringen van de oorlogscorrespondent Evan Wright met het 1ste Verkenningsbataljon (First Recon). Die gedurende de eerste fase van de oorlog in Irak in 2003 afspeelde. De serie werd opgenomen in Zuid-Afrika, Mozambique en Namibiƫ.

Het filmwerk is uitstekend en de casting sluit ook prima aan op de wilde karakters van de betreffende soldaten die vertolkt zijn in de serie. Af en toe lijkt het wat snelheid en doorlopende acties te missen, maar juist daarom geeft het de serie een eerlijk en werkelijk beeld van de waarheid. Alle heftige gebeurtenissen spelen zich plotseling af, zoals deze door Evan Wright ooit zijn geregistreerd als correspondent en zo ook hoe de dood om het hoekje kan komen kijken in het leven en werk van de militair.

De eerste aflevering Get Some is vanaf morgen te zien op het HBO kanaal op Ziggo om 16:00 uur.Share |

Gerelateerde artikelen