Recensie: A Simple Life

22 augustus 2012, 17:19 | Jeroen

Het leven van Ah Tao (Deannie Yip) is een zeer eenvoudig leven: vanaf haar tienerjaren werkt ze in het huishouden van één familie. Ze heeft bijna geen moeilijke keuzes hoeven te maken. Na zestig jaar in dienst van de familie zorgt ze voor het laatste in Hong Kong achtergebleven familielid, filmproducer Roger (Andy Lau). We zien Ah Tao en Roger routineus door zijn appartement bewegen. Twee mensen die een onuitgesproken band hebben, die toch diep moet gaan.


Dat zij in de loop der jaren een diepere band hebben opgebouwd, blijkt wanneer Ah Tao een beroerte krijgt. Haar besluit is daarna snel genomen; ze zal stoppen met werken en zich terugtrekken in een verzorgingshuis. Roger zoekt daarop een zo geschikt mogelijk verzorgingshuis voor haar en neemt de kosten op zich. Het is geen mooi verzorgingshuis: de kamers zijn niet meer dan wandjes opgetrokken in een grote ruimte, er zitten overal apathisch voor zich uitstarende bejaarden en de toiletten ruiken er niet bepaald fris. Dit lijkt een nieuwe bron voor drama te zijn, maar ontwikkelt zich toch tot een plek waar Ah Tao, met haar enorme energie, een mooi sociaal leven opbouwt. Roger begint zijn voormalige huishoudster te bezoeken, wat in eerste instantie ongemakkelijke situaties oplevert, maar hun onuitgesproken band langzaam verdiept.

De film is zo simpel als het leven van Ah Tao. We zien voornamelijk interactie tussen Ah Tao en Roger. Toch worden zijwegen ingeslagen, bijvoorbeeld om de omgang van kinderen met hun bejaarde ouders of het sociale leven in het verzorgingshuis te tonen. Daarnaast komt de rest van de familie van Roger nog in beeld. De simpele opzet en de rechtlijnige ontwikkeling leiden er niet toe dat het verhaal overdreven sentimenteel wordt. Dit komt doordat regisseuse Ann Hui de dramatische momenten niet te dik aanzet en ervoor kiest de kijker niet de voor de hand liggende beloning te geven aan het eind van de film.

Vroeg in zijn carrière trad Andy Lau vaak op als side kick in de films van Chow Yun-fat, waarna hij zelf een actiester in Azië werd met films als A Moment of Romance, Infernal Affairs en House of Flying Daggers. In dit drama speelt hij op zeer ingehouden wijze. Dat werkt goed: het draagt bij aan de pogingen van de regisseuse om de film niet te sentimenteel te laten worden en biedt de ruimte aan zijn tegenspelers om van dit blanco canvas af te spelen.

Zoals al genoemd is, betreft het een zeer eenvoudig verhaal over een zeer eenvoudig leven. Het is dan ook opmerkelijk dat deze film bijna twee uur duurt. Het is de vraag of dit verhaal zo’n lange speelduur rechtvaardigt. Er worden enkele zijwegen genomen in het verhaal die maar kort bewandeld worden en weinig bijdragen. Verder is duidelijk dat Ann Hui in staat is om in één shot veel informatie over personages en de ontwikkeling te vatten. Ondanks dat, vordert het verhaal maar langzaam. Daarom moet ik concluderen dat een kortere film het verhaal beter gediend had.

In de basis is A Simple Life zeker een goede film. Het verhaal ligt voor de hand, maar verwordt door de goede regie niet tot een sentimenteel niemendalletje. De film is goed geacteerd, mooi geschoten en er zijn mooie scènes die het verhaal extra cachet geven.



Share |

Gerelateerde artikelen