Serie: Real Humans

6 december 2012, 08:30 | Jeroen

De Zweedse TV/Film industrie beleeft hoogtijdagen. Series als The Killing, Borgen, The Bridge en Wallander en de Millenium films worden wereldwijd geprezen vervolgens door de Amerikanen gekocht en (vaak en stuk minder goed) nagemaakt.

Nu zijn voorgaande voorbeelden niet echt voor mij weggelegd, maar met de nieuwe serie Real Humans (Äkta Människor) is er dan eindelijk een die bij mij de juiste snaar raakt.

Parallelle wereld

De serie speelt zich af in het heden. Het enige verschil is dat er al zo’n twintig jaar Hubots bestaan. Hubots zijn robots die er als een mens uitzien en ons helpen met de dagelijkse werkzaamheden waar wij liever onze handen niet aan vuil maken. Deze commerciële androïden vergen heel wat aanpassingsvermogen van de mens. Sommigen omarmen de Hubots, andere verafschuwen ze. De echt fanatieke tegenstanders vormen een beweging: Äkta Människor (Real Humans).

Het verhaal centreert zich rond een familie, de Engmans. Zij geven ons een kijkje in een wereld met Hubots en wat voor nieuwe uitdagingen dit meebrengt. Hans Engman, de vader in het gezin, besluit een nieuwe Hubot te kopen voor zijn schoonvader om het defecte model dat hij nu bezit te vervangen. Hij krijgt hierbij een exemplaar kado. Met tegenzin accepteert Inger, de moeder in het gezin, de Hubot in het gezin. De buurman van het gezin Roger wordt door zijn vrouw verlaten voor een Hubot. Hij zint op wraak en sluit zich aan bij Äkta Människor. Dan zijn er de groep vrije Hubots. Ze zwerven door het land zonder dat ze een eigenaar hebben. Ze denken voor zichzelf en willen vrij zijn. Achtervolgt door de politie zoeken ze naar de code die elke Hubot vrij zal maken van hun eigenaar.

Een heel spannende en interessante serie, die de discussie rond de kwetsbare minderheidsgroepen flink heeft aangewakkerd. Tijdens het seizoen dat in Zweden werd uitgezonden werden er TV en Radio programma’s aan gewijd. De makers hebben duidelijk een goede dekmantel gevonden om flink controversiële onderwerpen aan de man te brengen om naast entertainment ook de kijkers naar zichzelf te laten kijken en naar de maatschappij om zich heen. Een aanrader!

Sinds maandag 3 december op DVD verkrijgbaar.Share |

Gerelateerde artikelen