Bouke's Must-Z Movies (week 19)

8 mei 2013, 12:30 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.



Film kan een ideale manier zijn om met nieuwe werelden in aanraking te komen. Een aantal weken geleden gebeurde me dat weer eens toen ik A Late Quartet zag, waarbij ik aardig in de ban raakte van het functioneren van een klassiek strijkkwartet, terwijl ik verder weinig met klassieke muziek heb. Afgelopen week gold hetzelfde voor filosofie na het zien van Hannah Arendt. Ik begrijp nu beter het radicale denkwerk dat een filosoof moet verrichten om zijn of haar vak uit te oefenen. Deze week kun je in aanraking komen met de vechtkunst Wing Chun, weer klassieke muziek en opera. Om er maar een cliché bij te halen: in de bioscoop gaat een wereld voor je open.

The Grandmaster

Een onverwachte wending in de carrière van Wong Kar Wai is The Grandmaster zeker. Zijn werk staat bekend om de visuele kracht en emotionele lading die hij erin legt. The Grandmaster gaat over de legendarische martial arts-meester Ip Man, de man die de Chinese vechtkunst Wing Chun breed bekend maakte. Dit deed hij onder meer door Bruce Lee te trainen. In deze film wordt het verhaal verteld van de poging van de leider van de Noordelijke school om zijn school met die van de Ip Man (Tony Leung) samen te voegen. Daartoe wordt hij uitgedaagd door diens dochter Gong Er (Zhang Ziyi). De stilistische regie van Wong Kar Wai en de even stilistische vechtkunst Wing Chun lijken me een uitstekende combinatie, dus ik ben erg benieuwd hoe dat uitpakt.

Quartet

Quartet is het regiedebuut van Dustin Hoffman. Opmerkelijk is dat de legendarische acteur dus gewacht heeft tot hij ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd was heeft gewacht met het regisseren van zijn eerste film. Hij is inmiddels namelijk 75 jaar oud. Quartet is gebaseerd op een toneelstuk en bestaat uit een cast die ongeveer van dezelfde leeftijd is als de regisseur. De film speelt zich namelijk af in een bejaardenhuis voor musici. De film volgt de bewoners tijdens de voorbereidingen op het jaarlijkse concert ter ere van de verjaardag van Verdi. Onder andere Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Pauline Collins en Michael Gambon spelen de hoofdrollen.

Paradies: Hoffnung

In het laatste deel van de Paradies-trilogie gaan we op pad met Melanie, de dochter van Teresa, de hoofdpersoon uit het eerste deel. Net als haar moeder heeft zij last van overgewicht, daarom gaat zij tijdens haar moeders vakantie in Kenia naar een afslankkamp in de Oostenrijkse bergen. In de Paradies-trilogie brengt de Oostenrijkse regisseur ons drie verhalen rond de thema’s liefde, geloof en hoop. In tegenstelling tot wat de titels doen vermoeden, zijn het bepaalde geen opbeurende verhalen, maar ze zijn wel echt en tonen ons een werkelijkheid die we niet altijd willen zien.

Becoming Traviata

La Traviata is een van de bekendste opera’s van Giuseppe Verdi en op dit moment de opera die wereldwijd het meest wordt uitgevoerd. In de documentaire Becoming Traviata van Philippe Béziat wordt een kijkje achter de schermen van een van deze producties genomen. Voor het operafestival van Aix-en-Provence maakt opera- en theaterregisseur Jean-François Sivadier deze productie en we volgen hem en zijn hoofdrolspeelster Natalie Dessay van de eerste oefeningen tot de generale repetitie. Stukje bij beetje zien we het duo proberen de vertolking van hoofdpersoon Violetta te perfectioneren.

Van de films van vorige week ben ik Hannah Arendt (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om The Grandmaster te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen