Recensie NFF: De Verdediging van Robert M.

28 september 2013, 10:42 | Jeroen

Als één groep mensen op weinig begrip kan rekenen in onze samenleving is dat de groep die zich schuldig maakt aan seksueel misbruik van kinderen. Begrijpelijk, want… nou ja, de gruwelen van pedofilie hoef ik niet uit te leggen. Blijkbaar moet dat in een rechtszaak nog wel, want het Openbaar Ministerie vond het absoluut noodzakelijk dat de kinderpornografische beelden die Robert M. had gemaakt tijdens de zitting vertoond werden. Een van de interessantere momenten van deze documentaire is wanneer we de reactie te zien krijgen van Tjalling van der Goot, een van de advocaten van Robert M. Deze man heeft natuurlijk ook gewoon een gezin en heeft het duidelijk moeilijk met wat hij net heeft gezien.

Het raakt aan de centrale vraag van de documentaire De Verdediging van Robert M.: hoe kun je een man verdedigen die van zulke gruweldaden verdacht wordt? Je lijkt automatisch een bijna even grote paria als de dader. Zeker gezien het aantal doodsbedreigingen dat de advocaten tijdens het proces mochten ontvangen. Bovendien was het nauwelijks een spannende zaak te noemen, want Robert M. Had al 83 gevallen van ernstig seksueel misbruik van kinderen bekend voordat de zaak voor de rechter kwam.

Het antwoord van de advocaten is simpel: eenieder heeft recht op verdediging, ongeacht de aard van de zaak. Als zijn Robert M. niet zouden verdedigen, dan zou ons rechtssysteem instorten. En daar hebben ze natuurlijk helemaal gelijk in en dus is de centrale vraag van de documentaire beantwoord, het conflict opgelost en daarmee het hele plot als een nachtkaars uitgedoofd. Wat ons rest is een lesje technische discussiepunten rond de procesgang, waarvoor waarschijnlijk weinig mensen naar de bioscoop willen gaan. Soms zijn zaken gewoon zwart-wit. Zo duidelijk als het is dat Robert M. schuldig is, zo duidelijk is het dat zijn advocaten hem tot het uiterste moeten verdedigen.



Share |

Gerelateerde artikelen