Bouke's Must-Z Movies (week 52)

25 december 2013, 11:28 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Het is weer Kerst, de tijd van familiebijeenkomsten, te veel eten en dubieuze films als Home Alone en Gremlins. Ieder jaar probeer ik zelf ook wel een kerstfilm mee te pakken, maar dan wel eentje die ik minder dan tien keer eerder heb gezien. Vorig jaar was dat Joyeux Noël, over de kerstavond tijdens de Eerste Wereldoorlog waarop onvoorbereid de vechtende partijen besloten de wapens even neer te leggen om samen de avond door te brengen. Dit jaar zag ik A Christmas Story waarin Ralphie zijn uiterste best doet om zijn gewenste cadeau, een luchtdrukgeweer, te krijgen. Beide films vielen me helaas niet echt mee, terwijl ze vrij goed gewaardeerd worden. Misschien is het omdat er een kerst in verbeeld wordt die niet echt de mijne is: een met veel cadeaus en sentimentaliteit. Waarschijnlijk is voor mij gewoon wat familie, veel eten en af en toe een dubieuze film voldoende. Welke dubieuze film kijk jij eigenlijk met kerst?

Nymphomaniac

Als je aan iemand het maken van een kerstfilm toevertrouwt, dan is het natuurlijk Denemarkens vrolijkste regisseur, Lars von Trier. Films als Melancholia, Dogville en Dancer in the Dark ademen verbroedering en familiewarmte; de kerstsfeer dus. En zijn nieuwste film Nymphomaniac is geen uitzondering, want als iets kerst schreeuwt, is het natuurlijk wel seksverslaving. Oh, wacht. De release van je film over seksverslaving met de kerst plannen, is natuurlijk de zoveelste provocatie van Von Trier. Vorig jaar leek hij nog voor het leven van het filmfestival van Cannes verbannen te worden vanwege vreemde – en door iedereen veroordeelde – uitspraken over nazi’s. Maar de meeste critici zijn het er ook weer over eens dat Nymphomaniac heel goed is, en veel meer te bieden heeft dan de provocerende marketing, waarin alleen maar seks wordt getoond, suggereert. De film wordt in twee delen van zo’n twee uur uitgebracht. Het eerste deel is vanaf morgen te zien, het tweede deel vanaf 9 januari.

47 Ronin

De in Japan opgenomen Hollywood-blockbuster The Last Samurai met Tom Cruise verdiende eind 2003, begin 2004 meer aan de verkochte filmtickets in Japan dan aan die in de Verenigde Staten. Aangezien de opbrengsten in de Verenigde Staten al heel aardig waren, werd er goed op de film verdiend. Met 47 Ronin proberen ze tien jaar na dato dit succes te herhalen, maar dat kunnen ze nu al op hun buik schrijven, want het eerste weekend in Japan was geen succes. Ook in 47 Ronin speelt een westerling een samoerai. Keanu Reeves neemt de taak dit keer op zich. Net als in het origineel uit 1941 van Kenji Mizoguchi probeert een groep samoerai de dood van hun meester te wreken.

Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen