Bouke's Must-Z Movies (week 1)

2 januari 2014, 16:46 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Vorige week kon je al lezen dat we bij ZUBB enthousiast waren over het filmjaar 2013. Hetzelfde geldt eigenlijk voor 2014, want er staan al veel interessante titels op de rol. Alleen al in de eerste maanden van het jaar kom ik The Wolf of Wall Street, Venus in Fur, The Selfish Giant, 12 Years a Slave en The Grand Budapest Hotel tegen. Het zegt genoeg dat ik straks waarschijnlijk moet kiezen tussen de koppels Enough Said en Dallas Buyers Club, American Hustle en Only Lovers Left Alive , Monuments Men en A Touch of Sin en Her en Nebraska omdat ze in dezelfde week uitkomen. Meer over al deze films in volgende afleveringen van de Must-Z Movies, want ik ben van plan om de reeks dit jaar gewoon voort te zetten.

Fruitvale Station

Bijna een jaar geleden waren de eerste positieve geluiden over de debuutfilm van Ryan Coogler getiteld Fruitvale Station te horen. De film ging in première op Sundance en won daar prompt de jury- en de publieksprijs. Vele prijzen zouden volgen voor Coogler, en datzelfde geldt voor zijn hoofdrolspeler Michael B. Jordan. Eindelijk is de film nu dan ook in de Nederlandse bioscoop te zien. Alles draait in deze film om een racistisch incident op Oudjaarsdag 2008 en de aanloop daar naartoe. De film is aanstaande zaterdag in Kriterion Amsterdam te zien met een speciale inleiding van de filmrecensent van De Groene Amsterdammer, Gawie Keyser.

The Secret Life of Walter Mitty

Deze is een beetje dubieus, maar het aanbod is schaars deze week en het idee is leuk. Walter Mitty is een eeuwige dagdromer die voor het blad Time werkt. Wanneer hij het negatief voor de laatste cover van het blad kwijtraakt, moet hij in actie komen en krijgt hij de kans om al zijn dagdromen waar te maken. Ben Stiller is de regisseur en speelt de titelrol. Hij krijgt tot nu toe vooral veel kritiek te verwerken, mede omdat de film overladen is met sluikreclame. Zoals ik al zei: het idee is leek leuk, de uitwerking lijkt minder te zijn, dus misschien moet je deze toch maar overslaan en je tot het origineel uit 1947 wenden.

Deze week ga ik een poging wagen om Fruitvale Station te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen