Bouke's Must-Z Movies (week 5)

30 januari 2014, 16:40 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

De lengte van een film is voor mij altijd een heet hangijzer. Aan de ene kant wil ik een filmmaker niet bekritiseren op zo iets banaals als de lengte van de film; vorm en inhoud zijn veel belangrijker. Aan de andere kant verandert de beleving van een film sterk wanneer deze de grens van twee uur ruim overschrijdt. Het vergt een ander soort concentratie en instelling om niet te spreken van de timing van drinken en toiletbezoek om een film van die lengte in een ruk uit te zien en ook nog helemaal mee te krijgen. Toch voegt het soms echt wat toe: de beste film die ik tot nu toe op het IFFR zag, was Norte, the End of History, een Filipijnse film van ruim vier uur. De slechtste daarentegen was The Great Passage, een film van meer dan twee uur. De een was mede goed omdat hij zo lang was, de ander mede daardoor slecht.

The Selfish Giant

Een van de beste films van 2013 volgens het magazine Sight & Sound (uitgegeven door het British Film Institute) was The Selfish Giant. De debuutspeelfilm van de Britse regisseuse Clio Barnard was al te zien in Cannes en lijkt een van de publieksfavorieten van het IFFR te worden, gezien de zesde plaats in de tussenstand van de Publieksprijs. The Selfish Giant is een sociaal-realistisch drama over twee dertienjarige jongens die zo snel mogelijk geld willen verdienen. Dit proberen ze te doen via een schroothandelaar die ook illegale paardenraces organiseert. Natuurlijk levert zo’n verbond de nodige ellende op. Als je houdt van de typische Britse traditie van het sociaal-realistische drama, dan zit je bij The Selfish Giant goed.

Out of the Furnace

De Rust Belt in het noordoosten van de Verenigde Staten is het toneel van menig deprimerend verhaal. Ooit was het een welvarend industrieel gebied, maar tegenwoordig is het glanzende staal verroest. Hier laat Rodney Baze (Casey Affleck) zich in met een bende zware criminelen. Hij verdwijnt al snel, waardoor het aan zijn oudere broer Russell (Christian Bale) is om hem te vinden. Ook met Woody Harrelson, Zoe Saldana, Sam Shepard en Willem Dafoe. Out of the Furnace is de tweede film van regisseur Scott Cooper, die met zijn eerste film, Crazy Heart, Jeff Bridges de rol bezorgde waarmee hij zijn eerste Oscar won.

Parkland

Het ziekenhuis waar president John F. Kennedy naartoe gebracht werd nadat hij tijdens een rondrit door Dallas door het hoofd geschoten was, heet het Parkland ziekenhuis. De film Parkland richt zich op de gebeurtenissen die daar en elders in Dallas plaatsvonden op 22 november 1963 en de gevolgen van de gebeurtenissen die dag. Het is natuurlijk bij lange na niet de eerste film die de moord op JFK als centrale punt neemt, maar regisseur Peter Landesman kiest wel interessante personen om aandacht te geven in deze film. Naast de verplegers en doktoren uit het ziekenhuis zijn dit onder andere Abraham Zapruder, die de beroemde beelden van de moord schoot, en de broer van moordenaar Lee Harvey Oswald.

Deze week ga ik een poging wagen om The Selfish Giant te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen