Recensie: Dallas Buyers Club

10 februari 2014, 12:13 | Jeroen

Midden jaren tachtig was het HIV virus en het daarop volgende AIDS de mysterieuze ziekte waaraan vooral homo’s stierven. Niemand wist precies wat het voor ziekte was, en er waren geen medicijnen om de ziekte te bestrijden. Als je het virus had was het wachten tot de ziekte toesloeg, waarna de onvermijdelijke dood volgde.

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) is een stoere elektricien en rodeo-cowboy uit Texas. Wanneer er AIDS bij hem wordt geconstateerd, gaat de heteroseksuele Woodroof uit van een medische fout. Homofoob als hij is kan hij simpelweg geen AIDS hebben. Hij verdiept zich in de ziekte en denkt terug aan de vele vrouwen waarmee hij onbeschermde seks heeft gehad door de jaren heen. Onder de vrouwen was een dame die heroïne gebruikt. Dan realiseert hij zich dat dit weleens de bron van zijn ziekte kan zijn geweest. Hij verteld het een van zijn beste vrienden. Hierna wil niemand meer iets met hem te maken hebben.

In het ziekenhuis wordt hij behandeld door Dr. Eve Saks (Jennifer Garner), zij vertelt hem van het nieuwe medicijn AZT. Helaas zijn er geen proefkonijnen meer nodig en moet hij afwachten of en wanneer hij met de behandeling kan starten. Hij laat zich echter niet aan de kant zetten en koopt via een ziekenhuismedewerker illegaal het medicijn. Zodra hij start met de behandeling gaat het alleen maar slechter met zijn gezondheid. Hij keert terug naar het ziekenhuis en daar ontmoet hij Rayon (Jared Leto), een vrouw in een mannen lichaam (Transgenderisme). Uiteraard moet Woodroof niks van hem/haar hebben.

De AZT slaat nog steeds niet aan en hij besluit naar Mexico te gaan om meer te halen. Daar stuit hij op Dr. Vass, die hem afraadt AZT te gebruiken en hem ddC en peptide T voorschrijft. Het middel blijkt erg goed te werken. Helaas is het in de VS verboden. Toch besluit hij het te blijven gebruiken. Sterker nog hij besluit het te gaan verkopen aan andere HIV patiënten. Omdat hij op straat niet echt succes heeft moet hij tegen wil en dank in samenwerken met Rayon. Die heeft veel contacten en dus klanten. Samen zetten ze de Dallas Buyers Club om op die manier onder de leden de medicatie ‘legaal’ te kunnen verkopen.

De club is een groot succes. De medicijnen slaan massaal aan en voor de deur van de club staan rijen patiënten. Dit kan de regering uiteraard niet zomaar laten gebeuren. Een onderzoek volgt en de club wordt gedrongen haar activiteiten te staken. Woodroof moet nu naast zijn gevecht tegen AIDS ook vechten tegen de regering.

Een goed verhaal en dito acteerprestaties. Matthew McConaughey is onherkenbaar. Hij is broodmager. Het zuidelijk type speelt hij in wel meer films met verve, maar hier komen daar nog een aantal lagen bovenop. Hij is stoer, hard, in ontkenning, nieuwsgierig, kwetsbaar, maar vooral strijdbaar. Een Oscarwaardige prestatie. Naast McConaughey schittert Jared Leto. Ook hij weet binnen een rol verschillende lagen aan te brengen. Ook hij is onherkenbaar en speelt de pannen van het dak. Ook een Oscarwaardige prestatie. Beide zijn ook genomineerd voor respectievelijk beste acteur en beste mannelijke bijrol. De film heeft in totaal zes nominaties, naast genoemde ook voor beste film, origineel screenplay, editing en makeup/hairstyling.

De film draait al een week of twee in de bioscoop en moet je echt gaan kijken.



Share |

Gerelateerde artikelen