Bouke's Must-Z Movies (week 10)

5 maart 2014, 13:15 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

In de week na de Oscars is het tijd voor weer wat kleinere, Europese films. Het geweld van grote, Amerikaanse films die zich richten op gouden beeldjes is weer voorbij. Goede keuze overigens van de Academy. Voor het eerst in drie jaar een film die we niet een jaar later half vergeten zijn. De keuze had wat mij betreft ook op die echte grote blockbuster, Gravity, mogen vallen. Een film die wezenlijk vernieuwend is, zie je niet ieder jaar. Mag ik hier sowieso even een oproep doen voor films die zich echt richten op de visuele kant van een verhaal vertellen? Film is niet voor niets in de eerste plaats een visueel medium, dus waarom zou je als filmmaker je verhaal vooral in woorden vertellen?

We are the best!

Al weer ruim vijftien jaar geleden, in 1998, kwam Lukas Moodysson met die ideale instapfilm voor iedere puber of student die geïnteresseerd begint te raken in serieuzere films, Fucking Åmål. Hij bleek geen eendagsvlieg, want met films als Together, het uitermate pijnlijke Lilya 4-ever en Mammoth heeft hij nog veel succes gehad in de filmhuizen. Zijn nieuwste film We are the best! brengt hem weer terug bij de belevingswereld van het rebelse Fucking Åmål. Dit keer staan drie jonge pubermeisjes centraal die een eigen punkband opstarten.

Miele

Honing, dat is de naam waaronder de Italiaanse Irene opereert. Ze smokkelt illegale verdovingsmiddelen van Mexico naar Italië die ze daar gebruikt om de doodswens van ernstig zieke mensen te vervullen. Wanneer ze een patiënt krijgt die helemaal niet ziek is, maar toch dood wil, besluit ze niet aan zijn wens te voldoen. De patient neemt daar echter geen genoegen mee. En dan iets heel anders: herinner je je die Italiaanse schone nog die rond 1990 de love interest van respectievelijk Tom Cruise en Charlie Sheen speelde in Rain Man en Hot Shots? Haar naam is Valeria Golino en Miele is haar debuutspeelfilm als regisseuse.

Ride Along

Er lijkt een nieuw komisch fenomeen à la Eddie Murphy te zijn opgestaan in de vorm van Kevin Hart. Deze voormalige stand-up comedian heeft op dit moment twee films in de top-tien in de VS met het bescheiden About Last Night en Ride Along, een van de grootste successen van het nog jonge jaar. In deze actiekomedie speelt het onderdeurtje Hart (1,57m) een bewaker die een dag met zijn zwager, een politieagent gespeeld door de voormalige rapper Ice Cube, mee op patrouille gaat om zich te bewijzen voor zijn aanstaande vrouw en haar familie.

Van de film van vorige week ben ik Nebraska gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om We are the best! te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen