ZZDD: De Brug van Joris Ivens

29 maart 2014, 14:50 | Jeroen

Sinds een jaar woon ik in Rotterdam, met uitzicht op enkele van de meest iconische bruggen van Nederland. Aan de ene kant kan ik de Erasmusbrug zien liggen, de drukke brug die de Kop van Zuid met het stadscentrum verbindt sinds 1996. Aan de andere kant bevindt zich de Hef. Dit is een spoorweghefbrug die inmiddels niet meer gebruikt wordt. In 1928, kort na de opening van de Hef, maakte de befaamde Nederlandse filmmaker Joris Ivens een korte documentaire over de nieuwe brug met de toepasselijke titel De Brug.

Het resultaat van Ivens’ werk is een avant-gardistische film die onder het genre stadssymfonie wordt geschaard. Dit was eind jaren twintig een belangrijk genre binnen de filmkunst, waarin de hectiek van de stad op po√ętische wijze in beeld werd gebracht. Ivens weet de Hef dan ook om te toveren tot wat lijkt op een levend organisme door met verrassende camerastandpunten de dynamische onderdelen van de brug in beeld te brengen.

Met De Brug beleefde Joris Ivens zijn internationale doorbraak, die hij snel opvolgde met het al even baanbrekende Regen uit 1929. Hij werd daarna een van de meest vooraanstaande communistische filmmakers en reisde de hele wereld af om ideologisch getinte films te maken. Late hoogtepunten uit zijn oeuvre La Seine a Rencontré Paris en Une Histoire de Vent.Share |

Gerelateerde artikelen