Bouke's Must-Z Movies (week 18)

1 mei 2014, 10:42 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Bouke zit nog met zijn hoofd in de wolken. Hierdoor mist hij een van de leukste weken van het jaar in bioscoop land. Deze week komt namelijk de nieuwe Ghibli animatiefilm en de laatste van legendarisch regisseur Hayao Miyazaki The Wind Rises uit. Hij maakt onder andere klassiekers als Princess Mononoke, Spirited Away (waarvoor hij een Oscar won) en Howl’s Moving Castle. De recensies en geruchten zijn veelbelovend. De Melkweg in Amsterdam toont deze weken alle films van Miyazaki in een hommage aan de regisseur. Binnenkort volgt nog een Ghibli film van de hand van die andere meester Isao Takahata The Tale of the Bamboo Cutter. Daarnaast een Mexicaans drama The Amazing Catfish. Waar de berichten over verschillen. De titel intrigeerde me en toen ik de verhaallijn las leek het me een aparte film en daar houd ik van. Tot slot een Zweeds komedie over de avonturen van een eigenwijze bejaarde man. Na al het zware gedoe uit de Scandinavische landen ben ik erg benieuwd naar deze film.

The Wind Rises

Jiro droomt ervan piloot te worden. Maar omdat zijn ogen niet goed genoeg zijn, besluit hij ingenieur te worden en vliegtuigen te ontwerpen. Zijn talent wordt al snel erkend, en hij groeit uit tot ‘s werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper. The Wind Rises volgt Jiro gedurende zijn leven. Terwijl hij de luchtvaart de toekomst in leidt en de liefde leert kennen, volgen we ook de grote historische gebeurtenissen die Japan in het algemeen en Jiro in het bijzonder be├»nvloed hebben, zoals de Depressie, de tuberculoseepidemie, en de Japanse deelname aan WOII.

The Amazing Catfish

De levens van Claudia en Martha zijn compleet tegenovergesteld. Claudia is op zichzelf teruggeworpen, leeft in eenzaamheid in een rommelig appartement en heeft nauwelijks contact met haar ouders. Ze heeft een baantje in het ziekenhuis en weinig sociale contacten. Martha daarentegen onderhoudt in haar eentje een gezin van vier kinderen. Ze runt een druk huishouden waarin met drie puberdochters altijd veel kabaal in de tent is. De levens van Martha en Claudia kruisen elkaar als ze naast elkaar in het ziekenhuis belanden. Claudia wordt met een acute blindedarmontsteking opgenomen, terwijl Martha een moeizame strijd tegen het laatste stadium van aids voert. Als beiden ontslagen worden uit het hospitaal, vraagt Martha of Claudia bij haar komt eten.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

De 100-jarige Allan Karlsson vindt het niet te laat om opnieuw te beginnen met zijn leven. Hij ontsnapt uit zijn tehuis, neemt op het busstation een koffer mee die miljoenen kronen blijkt te bevatten, sluit onderweg een goede vriendschap met enkele zonderlinge figuren, en vermoordt en passant zijn criminele achtervolgers. De politie probeert een zaak tegen hem te maken, maar dan blijkt dat niets bewezen kan worden.Share |

Gerelateerde artikelen