Bouke's Must-Z Movies (week 19)

8 mei 2014, 19:19 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Onderweg per vliegtuig, bus, boot en trein in het buitenland loop je de kans nog wel eens een vreemde film te zien. Vaak hangt er in zo’n voertuig namelijk een scherm waarop films worden afgespeeld om de passagiers af te leiden van de vermoeiende tocht die zij aan het ondernemen zijn. Zo heb ik in uiteenlopende landen de nodige films meegepakt die ik in geen honderd jaar zelf uitgezocht zou hebben, zoals de remake van Footloose uit 2011 en The Condemned, een actiefilm waarin gevangenen op een eiland worden gedropt om te vechten tot er een over is. Op mijn laatste reis kwam daar weer een juweeltje bij met Journey to the West: Conquering the Demons van regisseur Stephen Chow (Shaolin Soccer). Chow kiest er in de openingsscène van zijn revisie van de Chinese mythe voor om op nogal bruuske en pijnlijke wijze een vader en dochter door een riviermonster verorberd te laten worden. Vervolgens blijkt de film helemaal niet over de familie of het gevecht tegen het uit slechte computereffecten opgebouwde monster te gaan, maar over een monsterjager, die misschien wel een incarnatie van de Buddha is. De gewelddadige openingsscène is slechts Chows manier om deze figuur te introduceren. Je valt kortom van de ene in de andere verbazing tijdens het zien van deze Journey to the West, en dat pakt bepaald niet negatief uit.

Anni Felici

Films die zich in een Italiaans kunstenaarsmilieu afspelen zijn bijna een garantie voor schoonheid. Neem bijvoorbeeld , Le Mépris en La Grande Bellezza. Daniele Luchetti, regisseur van films als Mio Fratello è Figlio Unico en La Nostra Vita doet nu ook een duit in dit zakje met Anni Felici. In deze film volgen we een egocentrische kunstenaar die zijn vrouw tormenteert met zijn ontrouw. Als hij een opdracht voor een belangrijke tentoonstelling in Milaan krijgt valt zijn leven langzaam uiteen.

Tracks

Ik heb ooit een dagje op de rug van een kameel gezeten in de woestijn in Jordanië. Na die ene dag was mijn kont zo rauw (ik had nog nooit langer dan tien minuten op de rug van een dier gezeten) dat we de overige twee geplande dagen hebben moeten ruilen voor een jeeptocht en rustige wandeling. 1.700 mijl door de woestijn op de rug van een kameel is dus niets voor mij, maar de Australische schrijfster Robyn Davidson dacht daar in 1977 duidelijk anders over. In het gezelschap van haar hond en vier kamelen (en af en toe een fotograaf) doorkruiste zij de westelijke Autralische woestijn. John Curran (The Painted Veil, Stone) heeft nu haar boek over die ervaring verfilmd. Mia Wasikowska (The Kids are Allright, Stoker) en Adam Driver (Girls, Frances Ha) spelen de hoofdrollen.

Bad Neighbors

Komedies over het studentenleven, en dan met name over disputen, zijn een regelmatig terugkerend gegeven in het Amerikaanse filmlandschap. Bekende voorbeelden zijn Animal House, Revenge of the Nerds en Old School. Het voorbeeld van dit jaar is Bad Neighbors, en het zou wel eens de beste Amerikaanse komedie van het jaar kunnen zijn. Seth Rogen en Rose Byrne spelen een echtpaar met een pasgeboren baby. Zij zien hun prille geluk verstoord worden wanneer een dispuut onder leiding van Teddy Sanders (Zac Efron) het huis naast het hunne betrekt. De spanningen monden al snel uit in een complete oorlog.

Moebius

Kim Ki-duk is een van de meest verraderlijke filmmakers die ik ken. Hij is vooral bekend van prachtig gestileerde films als Bin-jip en Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring, maar zijn voorliefde lijkt uit te gaan naar veel schokkender werk. De film waarmee hij zijn doorbraak beleefde, The Isle, is hier een voorbeeld van, evenals Pieta dat vorig jaar in Nederland in de bioscopen te zien was. Ook Moebius lijkt in dit stramien te passen, met een verhaallijn die losjes gebaseerd is op het Oedipusverhaal.

Deze week ga ik een poging wagen om Anni Felici te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen