Bouke's Must-Z Movies (week 22)

28 mei 2014, 12:26 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Schilders zijn populair als onderwerp voor films. Een paar weken geleden nog kwam La Bande à Picasso uit, waarin de grote Cubist als jongeman wordt verbeeld. Deze week is Edward Hopper aan de beurt, maar eigenlijk is rond elke grote schilder wel eens een film gebouwd. Of het nu bekende moderne schilders zijn als Frida Kahlo (Frida van Julie Taymor, 2002) en Jackson Pollock (Pollock van Ed Harris, 2000) of klassieke grootmeesters als Caravaggio (Derek Jarman, 1986), Rembrandt (Alexander Korda, 1936) of Andrej Roebljov (Andrej Tarkovski, 1966) filmmakers vinden gemakkelijk inspiratie in hun levens. En dat is niet heel verwonderlijk aangezien beide kunstvormen een visuele weergave van de werkelijkheid omvatten.

Enemy

Echt goede thrillers zijn tegenwoordig behoorlijk zeldzaam. De tijd dat films als Basic Instinct bovenaan de lijstjes met best bezochte films eindigden, lijkt voorlopig voorbij. De Canadese filmmaker Denis Villeneuve heeft echter de laatste jaren met films als Incendies en Prisoners bewezen dat hij de wetten van dit genre kent. In Incendies combineert hij genre-elementen met de kosmopolitische wereldcinema. Dit lukt redelijk, maar levert een beetje een rommelige, overvolle film op. Prisoners is daarentegen een strakke noir-film die voor mij een van de sterkere thrillers van de laatste jaren mag worden genoemd. In Enemy lijkt Villeneuve meer de psychologische kant op te gaan met een verhaal over dubbelgangers. Jake Gyllenhaal, die ook al een belangrijke rol in Prisoners had, speelt de hoofdrollen.

A Million Ways to Die in the West

De overgang van een tv-maker als Seth MacFarlane (Family Guy, The Cleveland Show, American Dad!) naar bioscoopfilms kan eigenlijk alleen maar een tegenvallend resultaat opleveren. Maar Ted uit 2012 mag een succes genoemd worden. Zowel de bezoekersaantallen als de reacties waren goed. In A Million Ways to Die in the West probeert MacFarlane het succes te herhalen met een westernkomedie. Hij spelt zelf de hoofdrol, en dit keer niet als pratende knuffelbeer, maar als een boer die, wanneer hij verliefd wordt op Anna (Charlize Theron), het op moet nemen tegen haar man, een beruchte gunslinger gespeeld door Liam Neeson.

Shirley: Visions of Reality

In 1986 bracht de legendarische experimentele filmmaker Derek Jarman Caravaggio uit. In deze film worden de schilderijen van de Italiaanse schilder uit de barok verbeeld en gebruikt om het leven van wiens hand de doeken zijn te herinterpreteren. In Shirley: Visions of Reality doet een andere experimentele filmmaker, Gustav Deutsch, min of meer hetzelfde met het werk van de realistische schilder Edward Hopper. Shirley: Visions of Reality draait om hetzelfde onderwerp als de schilderijen: Shirley. In een reeks vignetten wordt haar leven en de Amerikaanse werkelijkheid die zij bewoont weergegeven.

Deze week ga ik een poging wagen om Enemy te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen