Boyhood de zomerhit van 2014

26 augustus 2014, 09:50 | Jeroen

De zomer is voorbij dat is duidelijk. Het regent, waait en het is koud. Tijd om de afgelopen zomer op filmgebied te evalueren en om vooruit te kijken naar een heerlijke herfst in een warme bioscoopzaal.

Boyhood

De zomers zijn traditiegetrouw de tijd van de blockbusters, remakes en sequels. De zomer van 2014 zal echter de geschiedenis in gaan als de zomer van de prachtige film Boyhood. Maar liefst 12 jaar heeft het gekost om deze film bij elkaar te sprokkelen. Om de zoveel jaar trommelde regisseur Richard Linklater de cast weer bij elkaar om een aantal scènes te filmen. Dit deed hij zogezegd twaalf (!) jaar en het resultaat is verbluffend goed.

In de film volgen we hoofdpersoon Mason (Ellar Coltrane). Een jongen van 5 jaar oud rond de eeuwwisseling. Hij woont met zijn moeder (Patricia Arquette) en zus (Lorelei Linklater, inderdaad de dochter van de regisseur) in een klein appartement. Zijn ouders zijn gescheiden en zijn vader (Ethan Hawke) is vertrokken naar Alaska. Dan springt het verhaal een aantal jaar verder en is pa terug uit Alaska. Hij doet zijn best de verloren tijd in te halen en een relatie met zijn kinderen op te bouwen, terwijl zijn moeder probeert een nieuw leven te starten. Haar relaties zijn echter een aan een schakeling van mislukkingen. Gelukkig is ze meer succesvol in haar poging haar droom te volgen lerares te worden. Aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in het leven van Mason en daarmee die van de andere personages zien we hoe hij opgroeit.

Er schuilen veel gevaren in deze manier van filmen. Waarbij de vraag of alle hoofdpersonen nog in leven zijn of aan het project blijven meewerken de grootste is. Daarnaast het gevaar dat er telkens flarden worden gefilmd en het eindresultaat rommelig en gefragmenteerd is. Dat is in alle gevallen wonderwel niet het geval. Het is een prachtige film met subliem acteer werk. Waarbij het meest opzienbarende is dat de hoofdpersoon Mason (Ellar Coltrane) niet eens acteur is (geworden). Zal dit een nieuw genre worden? Hebben we met Boyhood het begin van een nieuw tijdperk in de film geschiedenis aanschouwd? Als de kwaliteit zich kan meten met Boyhood, ben ik voor!

Wat was er nog meer te zien?

Naast het visueel mooie Shirley: Visions of Reality, de Franse komedie Attila Marcel. De toeristen industrie van Amsterdam kreeg er, naast de gebruikelijke drugs en hoerenbuurt, bezoekers extra bij door de film The Fault in Our Stars. Een gedeelte van de film speelt zich af in onze hoofdstad. Het is ook nog eens een alleraardigste film. Met zijn eigen (geschreven en geregiseerd) film Magic in the Moonlight en een hoofdrol in de film Fading Gigolo van John Tuturro is Woody Allen deze zomer goed vertegenwoordigd in de bioscopen. Uiteraard waren er ook nog de blockbusters en sequels (of beide) Transformers: Age of Extinction, Step Up 5: All In, Planes: Fire & Rescue, Hercules, Dawn of the Planet of the Apes en Guardians of the Galaxy. Waarvan alleen de laatste twee het bekijken waard zijn. Tenslotte slechtste film uit de Nederlandse filmgeschiedenis De Overgave. Daar moesten de makers echt hun best voor doen aangezien er een heleboel slechte Nederlandse films gemaakt zijn.

Waar kunnen we ons op verheugen?

De komende tijd zal er nog veel te smullen zijn in de bioscopen. Zo komt donderdag het lang verwachte tweede deel van Sin City uit A Dame to Kill For. En volgende week een van de laatste films met Philip Seymour Hoffman van onze eigen Anton Corbijn A Most Wanted Man. Ook volgende week de Ghibli animatie The Tale of Princess Kaguya. Wat verder weg, als we echt in de kou zitten, op 6 november komt de nieuwe Christopher Nolan (Dark Knight en Inception) Interstellar met Matthew McConaughey en Anne Hathaway. De week erop gaan we hopelijk in een deuk liggen met Jim Carrey en Jeff Daniels in Dumb and Dumber To van de gebroeders Farrelly. Wanneer wij alweer aan de jaarlijstjes zitten komt het laatste deel in het drieluik van The Hobbit: Battle of the Five Armies op 10 december. We sluiten het jaar af met een remake van een jeugd herinnering Annie met Jamie Foxx en Cameron Diaz. Uiteraard hopen we naast deze films op nog veel meer moois, maar daarvoor moet je gewoon veel naar de bios en hopen op een pareltje als Boyhood.



Share |

Gerelateerde artikelen