Nominaties Gouden Kalveren 2019 bekendgemaakt

10 september 2019, 23:00 | Jeroen

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft vanavond in Utrecht de Gouden Kalveren-nominaties bekendgemaakt. Onder leiding van presentator Eric Corton werden de namen onthuld in de Winkel van Sinkel.

Vanaf 27 september tot en met 5 oktober 2019 is dit het Festivalhart van het Nederlands Film Festival. Op vrijdagavond 4 oktober vindt de uitreiking plaats van de grootste Nederlandse filmprijzen tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala in Stadsschouwburg Utrecht. Het Grolsch Gouden Kalveren Gala is op 4 oktober vanaf 19.30 uur rechtstreeks te volgen via de website. Diezelfde avond om 21.25 uur is er een speciale editie van Ivo Niehe’s TV Show in het teken van het Nederlands Film Festival en de Gouden Kalveren op NPO1.

Nominaties per categorie

Beste Film

Dirty God – Marleen Slot voor Viking Film

God Only Knows – Frans van Gestel, Laurette Schillings, Arnold Heslenfeld voor Topkapi Films

Mijn bijzonder rare week met Tess – Joram Willink, Piet-Harm Sterk voor BIND

Niemand in de stad – Michiel van Erp, Monique Busman voor De Familie Film & TV

Take Me Somewhere Nice – Iris Otten, Sander van Meurs, Pieter Kuijpers voor Pupkin

Beste Regie

Sacha Polak – Dirty God

Michiel van Erp – Niemand in de stad

Ena Sendijarević – Take Me Somewhere Nice

Beste Acteur

Marcel Musters – God Only Knows

Minne Koole – Niemand in de stad

Vincent van der Valk – Nocturne

Beste Actrice

Elsie de Brauw – God Only Knows

Monic Hendrickx – God Only Knows

Melody Klaver – Rafaël

Beste Lange Documentaire

Devil’s Pie – D’Angelo – Carine Bijlsma

Ik ben er even niet – Maartje Nevejan

Kabul, City in the Wind – Aboozar Amini

Living the Light – Robby Müller – Claire Pijman

Het wonder van Le Petit Prince – Marjoleine Boonstra

Genomineerde films op het NFF zien

De kaartverkoop van het Nederlands Film Festival 2019 is gestart en het volledige programma is te vinden op de website. Alle genomineerde films worden vertoond, o.a. onder de noemer Gouden Kanshebbers. De laatste dag van het festival, zaterdag 5 oktober is een aantal Gouden Kalf-winnaars nog eenmaal op het grote doek te zien.

Toekenning nominaties

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren in de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive worden bepaald door onafhankelijke jury’s die per categorie uit een drietal professionals bestaat. De jury voor Korte Documentaire bestaat uit documentairemakers John Appel, Yan Ting Yuen en producent Janneke Doolaard. Voor het Gouden Kalf voor Korte Film en Televisiedrama jureren regisseur/animator Nienke Deutz, producent Erik Glijnis en regisseur/scenarioschrijver Nicole van Kilsdonk.

De jury voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive wordt gevormd door film- en mediamaker Mirka Duijn, digitaal kunstenaar Floris Kaayk en prof. dr. Joost Raessens. De nominaties in deze categorie worden op maandag 30 september bekendgemaakt tijdens de NFF Interactive Gouden Kalf Avond. De drie films met het hoogste aantal bioscoopbezoekers tussen 1 september 2018 en 1 september 2019 komen automatisch in aanmerking voor het Gouden Kalf van het Publiek, dit zijn: Bon Bini Holland 2, Doris en Verliefd op Cuba.

De nominaties voor Speelfilm en Lange Documentaire worden bepaald volgens het Academy-model. Een grote groep vakgenoten kiest zelf de winnaars zoals ook bij internationale competities en filmprijzen als de Oscars, de Bafta’s en de Césars. De groep stemgerechtigden van 669 professionals bestaat uit Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).

Beeld: © Nederlands Film Festival.Share |

Gerelateerde artikelen