IFFR onthult alle films

18 december 2019, 17:58 | Jeroen

IFFR onthult alle films voor 2020. Ook Tiger Competition, Bright Future Competition en Big Screen Competition bekendgemaakt.

Vandaag heeft International Film Festival Rotterdam (IFFR) in een persconferentie alle films onthuld die draaien op de 49ste editie in 2020, waaronder de 10 films in de Tiger Competition. Ook bekendgemaakt: de selecties van Big Screen Competition de gestroomlijnde Bright Future Competition, de openings- en slotfilm, het vijfde themaprogramma Ordinary Heroes en een speciale vertoning van David Cronenbergs Crash (1996) met livemuziek van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

49ste International Film Festival Rotterdam
22 januari – 2 februari 2020

Tiger Competition

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Ik ben blij dat we dit jaar tien films in Tiger Competition kunnen vertonen. Van experimentele autofictie door millennials tot klassenbewustzijn in Spanje, van keiharde Koreaanse misdaad tot leven onder Hindoe-nationalisme in Tamil Nadu, van de Venezolaanse jungle tot de straten van Griekenland – alle films in Tiger Competition stralen een enorme urgentie en relevantie uit, voortgestuwd door de grensverleggende visies van de regisseurs.”

Alle films geselecteerd voor Tiger Competition 2020:
El año del descubrimiento, Luis López Carrasco, 2020, Spanje/Zwitserland, wereldpremière
Beasts Clawing at Straws, Kim Yonghoon, 2020, Zuid-Korea, wereldpremière
The Cloud in Her Room, Zheng Lu Xinyuan, 2020, Frankrijk/China, wereldpremière
Desterro, Maria Clara Escobar, 2020, Brazilië/Portugal/Argentinië, wereldpremière
Drama Girl, Vincent Boy Kars, 2020, Nederland, wereldpremière
La fortaleza, Jorge Thielen Armand, 2020, Venezuela/Frankrijk/Nederland/Colombia, wereldpremière
Kala azar, Janis Rafa, 2020, Nederland/Griekenland, wereldpremière
Nasir, Arun Karthick, 2020, India/Nederland, wereldpremière
Piedra sola, Alejandro Telemaco Tarraf, 2020, Argentinië/Mexico/Qatar/Verenigd Koninkrijk, wereldpremière
Si yo fuera el invierno mismo, Jazmín López, 2020, Argentinië, wereldpremière

De Tigerjury bestaat dit jaar uit de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad; Emilie Bujès, artistiek directeur van Vision du Réel; de in Zuid-Korea geboren Amerikaanse filmmaker Kogonada; de Nederlandse filmmaker Sacha Polak; en de Indonesische kunstenaar, curator en filmmaker Hafiz Rancajale. Lees hier meer over hen. Zij kiezen de winnaars van de Tiger Award, inclusief een geldprijs van €40.000, en de Special Jury Award, inclusief een geldprijs van €10.000.

Big Screen Competition

De Big Screen Competition, onderdeel van IFFR’s Voices-sectie, bevat negen films die het volgens IFFR-programmeurs verdienen om na het festival op het grote doek te draaien. Een jury van vijf fanatieke festivalgangers kiest de winnaar van de VPRO Big Screen Award. De winnende film wordt gegarandeerd in de Nederlandse bioscopen vertoond en wordt door de VPRO uitgezonden op NPO 2. De prijs gaat gepaard met €30.000, waarvan de helft is bestemd voor de distributeur die de film besluit aan te schaffen.

Alle films geselecteerd voor Big Screen Competition 2020:
El cazador, Marco Berger, 2020, Argentinië, wereldpremière
Eden, Ágnes Kocsis, 2020, Hongarije/Roemenië, wereldpremière
Énorme, Sophie Letourneur, 2019, Frankrijk, internationale première
The Evening Hour, Braden King, 2020, Verenigde Staten, internationale première
Fanny Lye Deliver’d, Thomas Clay, 2019, Verenigd Koninkrijk/Duitsland, internationale première
Mosquito, João Nuno Pinto, 2020, Portugal/Frankrijk/Brazilië, wereldpremière
A Perfectly Normal Family, Malou Reymann, 2020, Denemarken, wereldpremière
Synapses, Chang Tso-chi, 2019, Taiwan, internationale première
A Yellow Animal, Felipe Bragança, 2020, Brazilië/Portugal/Mozambique, wereldpremière

Bright Future Competition

In de Bright Future Competition, IFFR’s competitie voor debuterende filmmakers, gaan 15 langefilmdebuten in internationale première of wereldpremière. De selectie is een verzameling innovatieve, vooruitstrevende en veelbelovende ontdekkingen uit alle hoeken van de wereld. De winnaar van de Bright Future Award wordt gekozen door een jury van drie filmprofessionals.

Alle films geselecteerd voor Bright Future Competition 2020:
Babai, Artem Aisagaliev, 2020, Rusland/Verenigde Staten, wereldpremière
Chaco, Diego Mondaca, 2020, Bolivia/Argentinië, wereldpremière
Los fantasmas, Sebastián Lojo, 2020, Guatemala/Argentinië, wereldpremière
Fellwechselzeit, Sabrina Mertens, 2020, Duitsland, international premiere
For the Time Being, Salka Tiziana, 2020, Duitsland/Spanje/Zwitserland, internationale première
I Blame Society, Gillian Wallace Horvat, 2020, Verenigde Staten, wereldpremière
Moving On, Yoon Dan-bi, 2019, Zuid-Korea, internationale première
My Mexican Bretzel, Nuria Giménez Lorang, 2019, Spanje, internationale première
Ofrenda, Juan María Mónaco Cagni, 2020, Argentinië, wereldpremière
Panquiaco, Ana Elena Tejera, 2020, Panama, wereldpremière
A Rifle and a Bag, Isabella Rinaldi/Cristina Hanes/Arya Rothe, 2020, India, wereldpremière
Sebastian springt über Geländer, Ceylan-Alejandro Ataman-Checa, 2020, Duitsland, wereldpremière
The Trouble with Nature, Illum Jacobi, 2020, Denemarken/Frankrijk, wereldpremière
Truth or Consequences, Hannah Jayanti, 2020, Verenigde Staten, wereldpremière
Wisdom Tooth, Liang Ming, 2019, China, internationale première
De Bright Future-jury bestaat uit Beatriz Navas, algemeen directeur van het Institute of Cinematography and Audiovisual Arts; Zsuzsanna Kiraly, hoofd development Komplizen Film; en Michel Lipkes, Mexicaans filmmaker en directeur van FICUNAM Film Festival. Zij kiezen de winnaar van de Bright Future Award, die gepaard gaat met een geldprijs van €10.000.

Ordinary Heroes

IFFR had al vier van zijn themaprogramma’s in de Perspectives-sectie aangekondigd.
De vijfde en laatste heet Ordinary Heroes en gaat uit van cinema als belangrijk onderdeel van het dna van Hongkong. Terwijl de stad wordt geteisterd door politieke en sociale onrust werpt Hongkongse film nieuw licht op de hedendaagse spanningsvelden.

Crash with live score

Op 31 januari organiseert IFFR een speciale vertoning van David Cronenbergs cultklassieker Crash (1996), waarbij de filmmuziek, gecomponeerd door Howard Shore, live wordt opgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De vertoning vindt plaats in de Grote Zaal van de Doelen.

Openingsfilm

Mosquito van de Portuguese filmmaker João Nuno Pinto is een ‘oorlogsfilm zonder oorlog’ en behandelt een onderbelicht deel van de Eerste Wereldoorlog. De film volgt een zeventienjarige Portugese soldaat die in 1917 verdwaald door de Afrikaanse wildernis struint. Wat volgt is een koortsachtige, hallucinatoire zoektocht. Mosquito opent het festival en is daarnaast geselecteerd voor de Big Screen Competition.

Slotfilm

A Beautiful Day in the Neighborhood van Amerikaanse filmmaker Marielle Heller brengt IFFR 2020 tot een feelgood einde. De film volgt journalist Lloyd Vogel (gespeeld door Matthew Rhys) die het geliefde Amerikaanse televisie-icoon Fred Rogers moet interviewen (gespeeld door Tom Hanks). In eerste instantie wantrouwt de cynische journalist Rogers’ goedhartigheid, maar uiteindelijk ontdooit hij en moet hij zijn eigen vooroordelen onder ogen zien.

International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 49ste editie vindt plaats van woensdag 22 januari tot zondag 2 februari 2020. Meer informatie via IFFR.com.Share |

Gerelateerde artikelen