Trailer: White Riot

1 september 2020, 21:35 | Jeroen

Opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punkbands de grootste antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren.

Het zijn huiveringwekkende beelden; aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hiervoor hun steun uitspreken. Een jonge David Bowie die zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider. Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt. Het is een film vol energie en waar je energie van krijgt. De muziek is glorieus, The Clash, Sham 69, x-Ray Spex, Tom Robinson, maar ook de maar kort bestaande Aziatische punkband Alien Kulture dragen de Rock Against Racism beweging.

De titel White Riot verwijst naar de eerste single van The Clash. In de film staat het symbool voor hoe muziek de wereld verandert. Rubika Shah, bekend van eerdere documentaires over David Bowie en Spike Lee, gaf de film prachtig vorm in de stijl van de fanzines van toen. Een meeslepende terugblik op een fascinerende tijd, verbijsterend in hoe actueel de film voelt en bijzonder inspirerend. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl.

Release informatie

White Riot is vanaf 17 september te zien in de bioscoop en wordt uitgebracht door Periscoop Film. Op 14 september is er een speciale voorpremière in Paradiso Amsterdam. Daarnaast zijn er voorpremières in samenwerking met het In-Edit muziekdocumentaire festival waaronder op dinsdag 15 september in Het Paard in Den Haag met Live Performace door Luke Warm Ocean en op woensdag 16 September in de Melkweg, Amsterdam met een Live DJ set van Wap Shoo Wap. Meer informatie hier

2019 | Verenigd Koninkrijk | 80 min | Engels gesproken | Nederlandse ondertitelingShare |

Gerelateerde artikelen