Docu: Martin Luther King vs. The FBI

6 november 2020, 18:04 | Jeroen

Martin Luther King vs. The FBI is de eerste film die op basis van nieuw ontdekte en vrijgegeven documenten de omvang onthult van de verregaande intimidatie van Martin Luther King, Jr. door de FBI. Aan de hand van gerestaureerd beeldmateriaal en interviews met belangrijke getuigen als oud-FBI-directeur James Comey vertelt Emmy® Award-winnaar en Oscar®-genomineerde filmmaker Sam Pollard dit verbazingwekkende en tragische verhaal.

Martin Luther King vs. The FBI (onder de titel: MLK/FBI) ging dit najaar in wereldpremière op het International Film Festival van Toronto. In Nederland beleeft de documentaire van Sam Pollard zijn Europese première tijdens IDFA 2020 op 23 november in Pathé Tuschinski. De film is onderdeel van het programma MASTERS. Vanaf 21 januari 2021 zal de film te zien zijn in de Nederlandse bioscopen.

Synopsis

Regisseur Sam Pollard toont in zijn documentaire Martin Luther King vs. The FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde ‘I have a dream’ speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering. Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en’60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: “Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is.”

Martin Luther King vs. The FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI King hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

2020 | Verenigde Staten | 106 min | Engels gesproken | Nederlandse ondertiteling
VANAF 21 JANUARI 2021 IN DE BIOSCOOPEUROPESE PREMIÈRE IDFA 2020Share |

Gerelateerde artikelen