Oliver Sacks: His Own Life

4 januari 2021, 23:03 | Jeroen

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over de Britse neuroloog Oliver Sacks (Londen, 9 juli 1933 – New York, 30 augustus 2015) die vooral bekend werd door zijn boeken, waarin hij op toegankelijke en ook wel humoristische wijze over zijn patiënten en ervaringen in het neurologisch vakgebied schreef.

Hij was een innemende, onconventionele en briljante wetenschapper die ook in Nederland door legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s Een Schitterend Ongeluk en Hier is… Adriaan van Dis bijzonder geliefd werd.

Maar Oliver Sacks was ook buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige, en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd. Denk bijvoorbeeld aan zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield of de boekverfilming Awakenings met Robin Williams als Oliver Sacks.

Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was, en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man.

Vanaf 8 april 2021 in de bioscoop.

VS 2019 | Regie: Ric Burns | Lengte: 94 minuten | Taal: Engels, Nederlandse ondertiteling |Share |

Gerelateerde artikelen