Movies that Matter Festival 2021

4 maart 2021, 13:04 | Jeroen

De eerste filmtitels voor het Movies that Matter Festival 2021 zijn bekend. De Nederlandse documentaire Desert Paradise van Ike Bertels is een observerende documentaire over de inwoners van een diamantstadje in Namibië. In de documentaire Shadow Game van Eefje Blankevoort en Els van Driel nemen jonge vluchtelingen de kijker mee op hun reis door Europa: een film over volharding en de kracht van de menselijke geest. Beide films zijn geselecteerd voor het competitieprogramma Dutch Movies Matter.

Het jaarlijkse film- en debatfestival vindt in 2021 plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 25 april. In festivalhart Den Haag zijn films onder andere te zien in Filmhuis Den Haag en Pathé Buitenhof. Dit jaar is het festivalprogramma ook te zien in circa acht satellietsteden in het land, en natuurlijk ook online. De kaartverkoop start 1 april.

Desert Paradise (Ike Bertels)

Een harmonieuze gemeenschap van zwarte en witte inwoners in een afgelegen stadje in de Namibische woestijn dreigt haar paradijs te verliezen door de naderende sluiting van de diamantmijn. Zal hun unieke Oranjemund een spookstad worden, opgeslokt door het zand, of slagen de inwoners erin zichzelf opnieuw uit te vinden en een duurzame stad te creëren? De documentaire wordt later dit jaar uitgebracht door Cinema Delicatessen.

Shadow Game (Eefje Blankevoort en Els van Driel)

Shadow Game is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Shadow Game wordt 27 mei uitgebracht in de Nederlandse filmhuizen door Cinema Delicatessen.

Over het Movies that Matter Festival

Het Movies that Matter Festival vertoont tien dagen lang meer dan 60 bijzondere en spraakmakende speelfilms en documentaires. Filmmakers en activisten van over de hele wereld zijn te gast bij verdiepingsprogramma’s en Q&A’s. Het festival kent drie hoofdcompetities. In Activist worden in samenwerking met Amnesty International documentaires vertoond over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. Camera Justitia zoomt in op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten. Het festival organiseert een uitgebreid educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs en mbo. De beste festivalfilms gaan On Tour langs 17 steden door het hele land.

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

Movies that Matter verwelkomt vol trots Lilian Gonçalves-Ho Kang You als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht. Gonçalves-Ho Kang You, voormalig staatsraad, heeft zich vanuit verschillende functies jarenlang heeft ingezet voor maatschappelijke doelen, in het bijzonder voor de bescherming van mensenrechten. Zo was ze onder andere vice-voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling en voorzitter van Amnesty International Nederland. Van 2005 tot 2009 was ze lid van het internationale bestuur van Amnesty wereldwijd. Ook in de culturele wereld was ze actief, onder meer als voorzitter van het Prins Claus Fonds. In 2020 was ze voorzitter van de commissie van de Raad van Cultuur die de minister adviseerde over de teruggaaf van koloniale roofkunst.

Nieuwe huisstijl

Het Movies that Matter Festival gaat dit jaar van start met een gloednieuwe huisstijl, ontworpen door De Designpolitie. Ook de website is onder handen genomen en in een nieuw jasje gestoken.Share |

Gerelateerde artikelen