Festival: Go Short 2023

1 maart 2023, 20:14 | Jeroen

Alle deelnemende films voor de Europese Competitie, Nederlandse Competitie en New Arrivals Competitie zijn bekend. Internationaal filmtalent trekt tussen 31 maart en 10 april weer massaal naar Nijmegen om mee te dingen naar de Go Short Awards.

De deelnemende films worden vertoond tijdens de jubileumeditie van Go Short van 31 maart t/m 10 april. De winnende films maken ook kans op een nominatie voor de BAFTA’s, Oscars en European Film Awards. Tijdens het festival worden 57 films voor het eerst in Nederland vertoond. Zestien hiervan zijn Wereld- of Internationale premières.

Bijzondere filmtitels die dit jaar te zien zijn op Go Short zijn onder andere It’s a date (Europese Competitie, Nadia Parfan), Thank you for your Patience! (New Arrivals Competitie, Simon van der Zande) en Casablanca to Return (Europese Competitie, Pedro Sara). In It’s A Date, dat vorige week een Special Mention kreeg op Berlinale, zien we een one-take van een autorit op hoge snelheid door hedendaags Kyiv.

De Nederlands-Belgische productie Thank you for your Patience! is eveneens een one-take film, waarin we een busreis volgen die op zijn minst intens te noemen is. Casablanca to Return gaat over het grote thema immigratie, maar maakt het klein en focust op een samenzijn van mensen.

Beeld: Still uit Casablanca to Return, Pedro Sara

Bekijk hier het hele programma van Go Short 2023

Europese Competitie

41 internationale titels komen in aanmerking voor de Go Short Awards in de categorie fictie, documentaire en animatie. De winnaars komen op de shortlist van de Academy Awards en maken daarmee kans op een prestigieuze Oscar.

Het is volgens de selectiecommissie van Go Short opvallend dat veel films aandacht hebben voor rommelige levens en tegenstrijdige moralen in deze turbulente tijden. Ze schetsen niet een eenduidig beeld en zijn er niet om grootse statements te maken.

De Europese Competitie wordt beoordeeld door een jury met filmprofessionals uit heel de wereld; van bekroonde filmmakers tot programmeurs van gerenommeerde filmfestivals. Deze wordt later bekendgemaakt.

BEKIJK HIER DE TITELS VAN ALLE DEELNEMENDE FILMS

Nederlandse Competitie

Voor de Nederlandse Competitie selecteert Go Short 21 films. Een opvallende film binnen deze competitie is I want to go higher. We volgen filmmaker Amanda van Hesteren die op vakantie meegaat met een groepje modellen, instagrammers en kickboxers. Door de luxe, de machocultuur en de diepe leegte heen wordt de kwetsbaarheid van deze jongens goed geportretteerd.

De geselecteerde films komen in aanmerking voor de Go Short VEVAM-award. VEVAM is de auteursrechtenorganisatie voor regisseurs van film- en televisiewerken in Nederland. Zij zetten zich al jaren in voor het Go Short. Deze VEVAM-award is een stimuleringsprijs voor Nederlands talent en zorgt voor verbinding.

BEKIJK HIER DE TITELS VAN ALLE DEELNEMENDE FILMS

New Arrivals Competitie

De New Arrivals Competitie bestaat uit de beste 21 films van filmstudenten. Deze films komen van filmscholen uit heel Europa. In deze internationale competitie dingen maar liefst drie Nederlandse films mee naar de Encouragement Award.

Het valt de selectiecommissie op dat dit jaar veel films in de New Arrivals Competitie van hoog niveau gemaakt zijn door vrouwelijke makers in deze competitie. Ook het aantal non-binaire makers is groter dan het aantal mannelijke makers.

De Nederlandse Competitie en de New Arrivals Competitie worden beoordeeld door een internationale jury, met onder andere een programmeur van het filmfestival van Venetië en een oud-winnaar van de Go Short Awards.

BEKIJK HIER DE TITELS VAN ALLE DEELNEMENDE FILMS

Meer competities

Tijdens het festival zijn nog twee andere competities die het zeker waard zijn om te bezoeken, zoals de Muziekvideocompetitie. Muziekvideo’s zijn steeds vaker een speelplaats voor cinematografische vernieuwing en een beleving om op het grote doek in de filmzaal te bekijken. Ook kiest een speciaal aangestelde jongerenjury uit alle competities de winnaar van de Jongerencompetitie.

Om het hele programma met alle geselecteerde competitiefilms te bekijken, ga naar de website. De reguliere kaartverkoop begint op 15 maart, maar de jubileumpassen zijn al te verkrijgen voor slechts € 30,- per stuk.



Share |

Gerelateerde artikelen