Festival: Imagine Fantastic Film Festival

22 augustus 2023, 09:48 | Jeroen

Imagine Fantatic Film Festival maakt met trots het jaarlijkse Myths of the World themaprogramma bekend. Dit jaar vestigt het festival haar aandacht op Iran met ‘The Unveiled Revolt. Monsters, Myths and Power in Iranian genre cinema’.

Dit programma is geïnspireerd op de recente opstand in Iran, die in eerste instantie werd gevoed door de onderdrukking van de vrouw in de patriarchale Iraanse samenleving. In dit themaprogramma gaat het om de manier waarop vrouwelijke perspectieven en ervaringen worden verbeeld in de Iraanse genre cinema. Dit doet het festival door middel van een filmprogramma met vier bijzondere Iraanse films, die niet of nauwelijks te zien zijn geweest in Nederland. Imagine Fantastic Film Festival is van 25 oktober tot en met 4 november te beleven in LAB11 en FilmHallen Amsterdam.

Beeld: Fantastic Alchemy, met een cyber-alchemisme artwork, gemaakt door illustrator Maarten Donders.

Speciale gast: Dr. Zahra Khosroshahi

Speciale gaste op deze editie van het Imagine is de Iraanse filmwetenschapster Dr. Zahra Khosroshahi, docente Film -en Televisiestudies aan de Universiteit van Glasgow. Khosroshahi doet onderzoek naar vrouwelijk activisme en verzet in de hedendaagse Iraanse cinema. Haar boek “Iranian Women Filmmakers: A Cinema of Resistance” komt dit jaar uit via Edinburgh University Press. Ze is tevens auteur van het artikel “Vampires, Jinn and the Magical in Iranian Horror Films” in Frames Cinema Journal, University of St. Andrews. Dr. Khoshroshai geeft op zaterdag 28 oktober een lezing in LAB111 over de verbeelding van vrouwen in de hedendaagse Iraanse genre cinema.

Panel met vrouwelijke Iraanse kunstenaressen

Op 26 oktober komt een panel met vrouwelijke Iraanse kunstenaressen bijeen in de OBA Oosterdok in Amsterdam. Naast Dr. Zahra Khosroshahi nemen onder anderen regisseur Nafiss Nia (Die middag) en fotografe en filmmaker Tina Fariteh (Kitten of Vluchteling?) deel. Het panel spreekt over hun werk in verschillende delen van de wereld en hun relatie tot de recente Iraanse opstand.

Samenwerking met het Amsterdam Storytelling Festival

In een unieke samenwerking met het Amsterdam Storytelling Festival, artistiek codirecteur Sahand en Iraans-Nederlands theatermaker Sahebdivani, krijgen vier vrouwelijke storytellers de opdracht in de huid te kruipen van bijzondere vrouwen uit de Perzische mythologie. Bij elke screening van een Iraanse filmgeeft een van de storytellers een korte performance. De vier storytellers komen samen op dinsdag 31 oktober in verhalenhuis/cultureel centrum Mezrab in Amsterdam, in het kader van het Imagine en het Amsterdam Storytelling Festival. Deelnemers aan de storytelling zijn onder anderen storytellers en theatermakers Ghazaleh Ghobadi, Soula Nots en Farnoosh.

Films die bij dit programma onder andere worden vertoond zijn:
Subtraction – Mani Haghighi – 2022 – Farsi – Thriller
180° Rule – Farnoosh Samadi – 2020 – Farsi – Psychologisch drama
Under the Shadow – Babak Anvari – 2016 – Farsi – Horror
Chess of the Wind – Mohammad Reza Aslani – 1976 – Farsi – Drama

Over Imagine Fantastic Film Festival

Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt Imagine het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt die je in staat stelt om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen.

Imagine ziet het fantastische genre als een rijke bron van gedachte-experimenten, dat vaak anticipeert of reflecteert op sociale en technologische ontwikkelingen. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context, en verbindt het de fantastische film met actuele ontwikkelingen in de samenleving.Share |

Gerelateerde artikelen