Docu: The Stones & Brian Jones

6 april 2024, 11:25 | Jeroen

De nieuwe muziekdocumentaire van Nick Broomfield, The Stones & Brian Jones is vanaf 25 april te zien in de bioscoop. Hierin onderzoekt gerenommeerd filmmaker Nick Broomfield aan de hand van onthullende interviews en voor het eerst vrij gegeven archiefbeelden hoe het creatieve muzikale genie en oprichter van The Stones Brian Jones verdween in de schaduw van de geschiedenis.

De Nederlandse première is op 20 april tijdens het IN-EDIT muziekdocumentaire festival waar de documentaire de slotfilm is.

In combinatie met de release van The Stones & Brian Jones wordt de legendarische muziekdocumentaire Gimme Shelter (1970) over de beruchte tournee van The Rolling Stones door de Verenigde Staten opnieuw uitgebracht. Deze klassieker is vanaf 18 april te zien in geselecteerde filmtheaters.

h2. THE STONES & BRIAN JONESVANAF 25 APRIL IN DE BIOSCOOP

Op 14-jarige leeftijd ontmoette regisseur Nick Broomfield gitarist Brian Jones toevallig in de trein. Jones was als één van de oprichters van The Rolling Stones in 1962 op het hoogtepunt van zijn succes, met de wereld aan zijn voeten. In deze film worden de zeven turbulente jaren belicht tot 1969, waarin Brian Jones de band moest verlaten. Kort daarna verdronk hij in zijn zwembad. Aan de hand van onthullende interviews met alle hoofdrolspelers en voor het eerst vrij gegeven archiefbeelden onderzoekt de gerenommeerde filmmaker in The Stones & Brian Jones hoe het creatieve muzikale genie Brian Jones verdween in de schaduw van de geschiedenis.

h2. GIMME SHELTER (1970) – VANAF 18 APRIL IN GESELECTEERDE FILMTHEATERS

Deze documentaire uit 1970 volgt The Rolling Stones tijdens hun beruchte tournee door de Verenigde Staten in 1969. De film toont beelden van de twee laatste concerten van de tour; het concert in Madison Square Garden en een week later een gratis concert in San Francisco’s Altamont Speedway. Dat laatste concert transformeert in een clash tussen 300.000 mensen van de zogenoemde ‘Love Generation’ en een tiental Hells Angels die waren ingehuurd om de orde te bewaken, met als tragisch dieptepunt de dood van de 18-jarige Meredith Hunter. Regisseurs David Maysles, Albert Maysles en Charlotte Zwerin waren aanwezig en hebben de gebeurtenissen op beeld vastgelegd terwijl The Rolling Stones zich door het concert heen worstelde met dat wat ze het beste doen, muziek maken. De documentaire toont beelden van de twee concerten en de reacties van de bandleden op de beelden van het Altamont concert.

Beeld: Still uit ‘Gimme Shelter’. Copyright: Cherry PickersShare |

Gerelateerde artikelen