Expo: Pushwagner - Soft City

13 mei 2013, 12:24 | Jeroen

Tot en met 26 mei 2013 is in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam nog de expositie Soft City van Pushwagner te zien. De Noorse kunstenaar werkte sinds laat jaren ’60 aan een werk waarin hij een sombere blik op de toekomst laat zien.

Na een productieve periode waarin hij de werken Soft City (1969-1975) en A Day in the Life of Family Man (1980) maakt, raakt zijn leven en carrière in een neerwaartse spiraal. Door een verslaving aan drank en drugs leeft hij zeker 10 jaar op straat. In 2008 is er sprake van een ommekeer en krijgt hij, naar mijn mening de internationale erkenning die zijn werk verdient, nadat het tot dan toe zoekgeraakte werk Soft City wordt tentoongesteld op de Biënnale van Berlijn.

Soft City

De expositie ‘Soft City’ is de eerste tentoonstelling van de 70jarige kunstenaar buiten Noorwegen. De tentoonstelling is opgedeeld in drie series; Soft City, A Day in the Life of Family Man en Apocalypse Frieze. In alle werken komt de kritiek van Pushwagner op de kapitalistische maatschappij met macht en hebzucht duidelijk naar voren. Een centraal thema in alle drie de series is een naargeestige, machinale wereld met sleur en eindeloosheid.

Zo laat de serie Soft City (1969-75), een 154 tellende beeldroman, een dag uit het leven van een echtpaar en hun kind zien. Het thema van het werk doet denken aan boeken als 1984 van George Orwell en de film Metropolis van Fritz Lang. Iedereen woont in dezelfde appartementen en rijdt in eenzelfde auto, loopt in dezelfde kleding. Een wereld waar duidelijk geen ruimte is voor het individu. Ook in de serie ‘A day in the Life of Family Man’ wordt herhaling en sleur geïllustreerd in tekeningen in roze, zwart en grijs.

Ik was erg onder de indruk van het werk van Pushwagner. Zeker de moeite waard om nog te gaan bekijken voor 26 mei 2013. Ik kwam eigenlijk voor de expositie ‘Handmade’ naar Boijmans en Beuningen, maar ben blij dat ik nog de tijd heb genomen om linksaf deze deur te nemen:

Een dag in het leven van Soft City inwoners:

foto’s: © blikvangen.nl & weheart.co.uk



Share |

Gerelateerde artikelen