Kunst tussen de kledingwinkels

18 juli 2013, 09:56 | Jeroen

De expositie laat de gebundelde krachten zien van een boeiend duo. Fathel Neema, sinds twee jaar lid van Pulchri, is een gevestigde kracht in het Haagse kunstwereldje. Jaco Putker won de BAS Grafiekprijs in 2010.

Dat de crisis niet alleen maar kommer en kwel betekent voor de kunstwereld, is vanaf 13 juli te zien in de Standup Gallery in de Haagsche Bluf (tussen de Vlamingstraat en de Grote Kerk). Fathel Neema en Jaco Putker exposeren hun werken midden in de binnenstad

De verschillende stijlen van de kunstenaars vullen elkaar hier geweldig aan; de intuïtieve en kleurrijke collagestijl van Fathel Neema en het strakke stilisme van Jaco Putker. Ze hebben één belangrijke overeenkomst in hun techniek: ze maken beiden gebruik van de techniek van het zeefdrukken. In de hoek staat zo’n zeefdrukraampje, nog groen van de inkt waarmee de poster voor de expositie is gemaakt. Die techniek is voor hun slechts een begin van een kunstzinnig avontuur waarbij alles is toegestaan, van schilderen met olieverf tot en met het plakken van cijfers en letters.

Verwondering uitdrukken, dat is wat beide kunstenaars gemeen hebben. Neema kwam als vluchteling uit Irak in Nederland en verwondert zich sindsdien over de cultuur waar hij ‘per ongeluk’ in terecht is gekomen. ‘Fashion for men only’ staat op een boodschappentas. Maar de tas is niet in zijn normale omgeving. Hij wordt als een baby vastgehouden door een soort rots.

Putker verwondert zich met fantasierijke doeken over de almacht van de natuur. Een onschuldig meisje met vlindervleugels staat bovenop een kameleon. Ze heeft de teugels vast. Kunnen we haar vertrouwen op een goede reis als ze zelf het hoofd heeft van een insect?

Fathel Neema en Jaco Putker. Standup Gallery 13 juli – 7 aug. 2013, Haagse Bluf 14.

Tekst: Bob van der Sterre



Share |

Gerelateerde artikelen