FOAM: Dynastie Marubi

24 oktober 2016, 08:04 | Jeroen

Statige portretten van geestelijken en welgestelde Albanezen, families in folkloristische klederdracht, glamoureuze foto’s van sterren en historische gebeurtenissen uit de Albanese geschiedenis. Een selectie uit het archief van Marubi (1856 – 1959), met nooit eerder buiten Albanië getoonde glasnegatieven, is nu te zien.

De dynastie begint bij de reislustige Italiaan Pietro Marubi, die in 1856 in Shkodër arriveert en hier zijn fotostudio begint. Hij fotografeert inwoners uit omringende bergdorpen in traditionele klederdracht of juist in elegante kledij, geposeerd tegen de achtergrond van een zelfgebouwde stenen muur.

Kenmerkend zijn de statische composities waarbij de geportretteerde direct in de camera kijkt. Daar bracht Kel, de tweede generatie, verandering in. Hij positioneert zijn modellen juist in karakteristieke poses waarbij hun identiteit naar voren komt en legt de nadruk op kledingstukken en attributen als wapens en muziekinstrumenten.

Kel’s zoon Gegë neemt het stokje over van zijn vader in de jaren 20 en experimenteert met nieuwe technieken en stijlen, die hij leert bij de gebroeders Lumière in Parijs. De drie generaties fotografen hebben elk op hun eigen manier de historie van Albanië vereeuwigd, maar allemaal van hoogstaande kwaliteit en met uitzonderlijke scherpte.

Check de website voor meer informatie.



Share |

Gerelateerde artikelen