Huis Marseille: In Egypte

2 februari 2017, 22:31 | Jeroen

Komend voorjaar presenteert Huis Marseille een grote tentoonstelling over 19e-eeuwse fotografie van Egypte. Reis mee de Nijl op in het spoor van de vele reizigers en fotografen die in de 19e eeuw het land herontdekten.

De tentoonstelling is geheel samengesteld uit Nederlandse collecties en geeft een gevarieerd beeld van het land en de fotografie: van de levendige straten en monumentale moskeeën in Caïro tot de imposante monumenten in het verre Nubië, ruim voordat die door de UNESCO werden ‘geëvacueerd’ tijdens de bouw van de Aswan-dam (1958–1970); van de verstilde, vroege foto’s gemaakt door Maxime Du Camp tijdens zijn Oriëntreis met Gustave Flaubert, tot de spontane, onopgesmukte amateurfoto’s die Jan Herman Insinger maakte tijdens zijn reizen in ‘het land der Nijlcataracten’ – het huidige diepe zuiden van Egypte en het noorden van Sudan.

Ongekend precies

Egypte speelt een bijzondere rol in de geschiedenis van de fotografie. Direct nadat de uitvinding hiervan in 1839 wereldnieuws werd, trokken er fotografen naar Egypte. Het nieuwe medium beloofde in een oogwenk en ongekend precies de eeuwenoude reliëfs in Thebe, Memphis en Karnak te kunnen kopiëren, terwijl tekenaars daar jaren op moesten zwoegen. In 1850 werden de eerste foto’s van Egypte in Europa gepubliceerd en in de vijftig jaar daarna zouden minstens 250 fotografen – amateurs en professionals – het land voor kortere of langere tijd aandoen. Zij kwamen zowel uit Europa als uit de vele uithoeken van het Ottomaanse Rijk.

In Egypte / Reizigers en fotografen, 1850–1900
11 maart t/m 4 juni 2017
Website

Foto: Bonfils, Sfinx en piramides van Gizeh, ca. 1870 – ca. 1898. Collectie Rijksmuseum, RP-F-F00992-A



Share |

Gerelateerde artikelen