NA - Christian Boltanski

21 november 2017, 11:42 | Jeroen

Dit najaar verrijst een radicale en omvangrijke tentoonstelling van Christian Boltanski in de Oude Kerk. Boltanski geldt als een van de grootste kunstenaars ter wereld, met een oeuvre dat zich buigt over de vraag op welke manier wij herinneren en herdenken.

In een religieus monument als de Oude Kerk, met haar acht eeuwen geschiedenis en 2200 gedenkstenen, is het werk van Boltanski op zijn plaats. De kunstenaar creëert een site-specifieke compositie bestaande uit zeven verschillende werken die stilstaan bij de vraag wat na ons komt. Gelet op het feit dat hij een dit jaar eindigende weddenschap op zijn leven heeft afgesloten, is dit werk in hoge mate autobiografisch.

Alberto Giacometti

NA is een tentoonstelling die naar verwachting een diepe indruk zal maken op de bezoeker. De installaties, die op maat van de eeuwenoude kerk worden gerealiseerd, zijn indringend en spreken de bezoeker zelfs letterlijk aan. Meer dan 50 zwarte tombes van 3×4 meter en in hoogte variabel, verrijzen op de bestaande grafstenen. Daartussendoor lopen zogenaamde hommes qui marchent, lopende staketsels die refereren aan het werk van Alberto Giacometti (1901-1966). Als je er dichtbij in de buurt komt stellen ze je een vraag: ‘vertel me, ben je eenzaam?’, ‘vertel eens, waar ben je thuis?’. In het schip liggen de gedragen jassen van talrijke Amsterdammers. Na de tentoonstelling gaan ze weer terug naar de eigenaar. De overige werken worden vernietigd.

Christian Boltanski: A church, like Oude Kerk, is a place to think. You spend time in this. And afterwards, you go back into the city with the cars and the shops and into your life.

NA – Christian Boltanski
Oude Kerk, Amsterdam
24 november 2017 – 29 april 2018
Openingstijden: dagelijks 10 – 18 uur m.u.v. zondag 13 – 17:30 uur
Website

Foto: Maarten Nauw.Share |

Gerelateerde artikelen