World Masters of Projection Mapping

15 januari 2018, 16:20 | Jeroen

Vanaf 14 januari tot en met 9 februari zijn elke dag tussen 07:00 – 09:00 uur en 17:00 – 23:00 uur spectaculaire 3D-projecties te zien op de façade van EYE Filmmuseum. World Masters of Projection Mapping is onderdeel van Amsterdam Light Festival.

De vorm van het museum – geen rechte vlakken en omringd door water – zorgde voor technische en productieve uitdagingen voor de deelnemende videokunstenaars. Er zijn elf projectoren rondom EYE geplaatst om de 3D-projecties mogelijk te maken. De World Masters is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Light Festival, beursorganisator Integrated Systems Events (ISE) en de RAI Amsterdam.

De finalisten van World Masters of Projection Mapping zijn:

1. Geert Mul – Al meer dan 25 jaar onderzoekt Mul de mogelijkheden van poëzie in de taal van nieuwe media. Mul betrekt het brede publiek via audiovisuele voorstellingen en kunstwerken bij openbare ruimtes. Zijn installaties zijn tentoongesteld in tal van musea voor moderne kunst, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam.

2. Alida Dors en Manuel Rodriques – Alida Dors is de artistiek leider van het dansgezelschap BackBone. BackBone gebruikt dans om maatschappelijke problemen aan te pakken en verschillende groepen samen te brengen. Manuel Rodrigues is grafisch ontwerper en filmkunstenaar. Hij behandelt en manipuleert elementen uit de visuele wereld net zoals dans, waarbij beeld en geluid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

3. Telcosystems (Gideon Kiers, David Kiers en Lucas van der Velden) – Gideon, David en Lucas onderzoeken de relatie tussen het gedrag van geprogrammeerde numerieke logica en de menselijke perceptie van dit gedrag. Dit onderzoek resulteert in de creatie van meeslepende audiovisuele installaties die via verschillende media en live uitvoeringen worden getoond. Hun werk is getoond in musea en tijdens festivals als Ars Electronica, het Internationaal Film Festival Rotterdam en het Holland Festival.

4. Florian en Michael Quistrebert – Dit duo creëert ‘optische doeken’ en video’s met daarin hoekpatronen waarin symmetrie en reflecties terugkerende thema’s zijn. Met verschillende materialen en technieken streven ze ernaar het modernisme, futurisme en de optische kunst opnieuw uit te vinden.

5. Eder Santos – Santos, een pionier in multimediale kunst in Brazilië, ontvangt wereldwijd erkenning voor de ontwikkeling van hybride projecten die visuele kunst, film, theater, video en nieuwe media combineren. Zijn werken behoren tot de permanente collecties van het MoMA in New York en het Centre Georges Pompidou in Parijs, twee van de grootste musea voor hedendaagse kunst wereldwijd.

Testen van de 11 projectoren – Foto door Janus van den Eijnden



Share |

Gerelateerde artikelen