Lucas Foglia - Human Nature in FOAM

20 februari 2018, 11:59 | Jeroen

Human Nature is een serie in elkaar grijpende verhalen over onze relatie met de wildernis; over de natuur, mensen, overheid en wetenschap. Lucas Foglia (1983, VS) navigeert behendig tussen het beeld van de wilde natuur als fata morgana en als realiteit.

In zijn foto’s zien we mensen die zich helemaal onderdompelen in de natuur, van haar profiteren, haar bestuderen en koesteren maar ook mensen die de natuur vernietigen, of zich er ternauwernood in staande houden.

Fotograaf Lucas Foglia is opgegroeid op het kleine boerenbedrijf van zijn familie omringd door bossen, net buiten New York. De aanleiding voor zijn laatste project Human Nature is de orkaan Sandy die er voor zorgde dat de velden van het familiebedrijf overstroomden en de oudste bomen in de bossen omwaaiden. In nieuwsuitzendingen en talkshows verbonden wetenschappers de storm aan de klimaatverandering veroorzaakt door menselijke activiteit. Hierdoor besefte Foglia dat als mensen het weer kunnen veranderen, er geen plaats ter wereld is die niet is beïnvloed door de mens. Human Nature begint in de steden en beweegt zich dan via bossen, boerderijen, woestijnen, ijsvlakten en oceanen naar de wildernis toe. In een tijd dat de gemiddelde Amerikaan 93% van zijn leven binnen doorbrengt, fotografeerde Foglia overheidsprogramma’s die mensen weer in contact moeten brengen met de natuur, neurowetenschappers die onderzoek doen naar de heilzame effecten van een verblijf in de vrije natuur, en klimaatwetenschappers die meten in hoeverre menselijke activiteit de atmosfeer beïnvloedt.

Human Nature van Lucas Foglia is van 2 februari t/m 15 april 2018 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Meer informatie op de website.

Foto: Kate in een EEG kennisstudie in de wildernis, Strayer Lab, University of Utah, Utah © Lucas Foglia / Courtesy of Michael Hoppen GalleryShare |

Gerelateerde artikelen