Studio Drift in Het Stedelijk Museum

7 maart 2018, 09:18 | Jeroen

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert van 25 april t/m 26 augustus 2018 de eerste museale solotentoonstelling van Studio Drift.

In deze tentoonstelling zijn naast vroege ontwerpen ook nieuwe, nog nooit vertoonde werken van het Nederlandse duo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta – de oprichters van Studio Drift – te zien.

Speciaal voor het Stedelijk Museum maakt Studio Drift de grootste installatie van Fragile Future ooit, met als kern Fragile Future Chandelier 3.5 (2012) die het museum in 2015 aankocht. Een ander hoogtepunt is Drifter, een zwevend blok beton van vier bij twee bij twee meter.

Na de wereldpremière op The Armory Show in New York in 2017 is deze magische installatie nu te zien in de IMC zaal van het Stedelijk. De film Drifters (2016) en de installatie Elementism (2018) worden voor het eerst getoond. In totaal omvat de tentoonstelling acht zaalvullende installaties van Studio Drift, alsmede een aantal films.

Over Studio Drift

Studio Drift werd in 2007 opgericht door Lonneke Gordijn (Alkmaar, 1980) en Ralph Nauta (Swindon, Verenigd Koninkrijk, 1978). Zij ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven, waar zij in 2005 afstudeerden.

Hun fascinatie voor natuur, sciencefiction en technologie komt samen in hun site-specifieke installaties en interactieve sculpturen. In het proces van de vertaling van hun ideeënwereld naar een werk gaan ze vaak een samenwerking aan met wetenschappers, programmeurs, ingenieurs en andere specialisten.

Hierbij dagen ze graag hun samenwerkingspartners uit om grenzen van de technologie te verkennen. Het resulteert in een esthetisch en evenwaardig samenspel tussen natuur en techniek dat op poëtische manier wijst op de schijnbaar onuitputtelijke bronnen die de aarde in zich draagt en de oneindige mogelijkheden die de toekomst kan bieden.

Foto: Studio Drift, Fragile Future, Cidade Matarazzo (2014).Share |

Gerelateerde artikelen